U toku pripreme za samit Joea Bidena i Vladimira Putina

Švicarske novine tvrde da je američka misija već u Ženevi, koja bi mogla biti domaćin susreta predsjednika SAD-a i Rusije u junu.

Odnosi dvije države su u padu, zbog tenzija oko ruskog gomilanja snaga u blizini Ukrajine i tretmana opozicionara Alekseja Navaljnog (Reuters)

U toku su pripreme za “planirani“ samit predsjednika SAD-a i Rusije, Joea Bidena i Vladimira Putin, a švicarski dnevnik Tages-Anzeiger tvrdi da će domaćin biti Švicarska u junu.

Američka misija je već stigla u Ženevu, tvrde švicarske novine, citirajući “pouzdane izvore“.

Na Twitteru su osvanule poruke u kojima piše da je na gradskom aerodromu u nedjelju uočeno slijetanje neobičnog američkog transportnog aviona.

Tages-Anzeiger dodaje da vrijeme i mjesto susreta Bidena i Putina nisu poznati, ali i navodi da će samit vjerovatno biti održan u Ženevi u narednih nekoliko sedmica.

Razgovori savjetnika za sigurnost

Odnosi dvije države su u padu, zbog tenzija oko nedavnog ruskog gomilanja snaga u blizini Ukrajine i ruskog tretmana opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru.

Američki savjetnik za sigurnost Jake Sullivan i sekretar Ruskog vijeća za sigurnost Nikolaj Patrušev u Ženevi su u ponedjeljak obavili razgovore, u sklopu priprema za samit, sudeći prema zajedničkom saopćenju.

“Sastanak je bio značajan korak u pripremama za planirano američko-ruski samit. Datum i lokacija bit će objavljeni naknardno“, piše u saopćenju.

Ruski dnevnik Kommersant prošle sedmice je spomenuo Ženevu kao najvjerovatniju lokaciju samita.

Izvor: Al Jazeera i agencije