U Brazilu uhapšen vođa ‘Ndranghete

Rocco Morabito, koji je poznat i kao ‘kralj kokaina’, nalazi se na listi italijanske policije među 10 najopasnijih bjegunaca.

Rocco Morabito se sumnjiči da od 90-ih godina prošlog stoljeća krijumčari narkotike iz Brazila u Evropu (EPA)

Vođa kalabrijske mafijaške organizacije ‘Ndrangheta Rocco Morabito (55) uhapšen je na sjeveroistoku Brazila, saopćila je brazilska policija.

Morabito, koji je poznat i kao “kralj kokaina”, nalazi se na listi italijanske policije među 10 najopasnijih bjegunaca, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Ansa.

U Italiji je optužen za mafijaško udruživanje, trgovinu drogom i druge zločine.

Policija je uspjela presresti njegove telefonske razgovore u kojima pregovara o nabavci skoro tone kokaina iz Južne Amerike, vrijednog oko osam miliona eura.

Od 2019. godine nalazi u bijegu, nakon što je pobjegao iz urugvajskog zatvora.

Jedna od najtraženijih kriminalaca

Morabito je uhapšen zajedno s još jednim bjeguncem, čiji identitet nije otkriven, a nakon zajedničke istrage Brazila i Italije.

Morabito se sumnjiči da od 90-ih godina prošlog stoljeća krijumčari narkotike iz Brazila u Evropu, u Italiji je u odsustvu osuđen na 28 godina zatvora, a zatim i na 30 godina.

Smatra se jednim od najtraženijih krimninalaca na svijetu, a hapšen je i 2017. godine u Montevideu, jer je 13 godina živio pod lažnim imenom u urugvajskom ljetovalištu Punta del Este.

Urugvajske vlasti odobrile su njegovo izručenje u Italiju, ali je u junu 2019. godine uspio pobjeći iz zatvora.

Izvor: Agencije