Smrtonosni protesti u Bagdadu

Najmanje jedna osoba je poginula, a više njih je povrijeđeno kada je iračka policija pucala na demonstrante na bagdadskom trgu Tahrir.

Stotine Iračana izašlo je na ulice u Bagdadu protestirajući zbog, kako su poručili, nekažnjavanja odgovornih za ciljana ubistva istaknutih aktivista i novinara (Reuters)

Najmanje jedna osoba je poginula, a više njih je povrijeđeno u utorak kada je iračka policija pucala na demonstrante na bagdadskom trgu Tahrir.

Snage sigurnosti koristile su bojevu municiju kako bi rastjerali gomilu nakon što su demonstranti počeli da bacaju kamenice i cigle na policiju, koja je prethodno intervenirala suzavcem, potvrdili su za AP svjedoci i irački zvaničnici pod uvjetom da ostanu anonimni, prenosi Tanjug.

Stotine Iračana izašlo je na ulice u Bagdadu protestirajući zbog, kako su poručili, nekažnjavanja odgovornih za ciljana ubistva istaknutih aktivista i novinara.

Sporna istraga

Demonstranti su izrazili negodovanje što uprkos pokretanju nekoliko istraga o ubistvima, iračke vlasti nisu imenovale nijednog počinioca.

Postoji široko vjerovanje da su ubice povezane sa milicijskim grupama koje podržava Iran i da je vlada ne želi da ih identificira.

Nezavisna Visoka komisija za ljudska prava izvijestila je da je u zemlji ubijeno skoro 35 aktivista otkako je antivladin protestni pokret zahvatio Irak u oktobru 2019., a bilo je gotovo 82 pokušaja ubistva.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada