Studija: Johnsonovi konzervativci imaju ‘problem’ s islamofobijom

Većina izvještaja o diskriminaciji unutar vladajuće britanske partije odnosi se na antimuslimansko raspoloženje.

Konzervativna partija objavila je da razmatra preporuke iz izvještaja (Reuters)

Islamofobija „ostaje problem“ u Konzervativnoj partiji, vladajućoj stranci u Velikoj Britaniji, uprkos tvrdnjama da ima „nultu toleranciju“ prema takvoj diskriminaciji, stoji u nezavisnom izvještaju.

U studiji profesora Swarana Singha, koji je bio komesar u Komisiji za jednakost i ljudska prava Velike Britanije, stoji da se najveća diskriminacija unutar partije odnosi na antimuslimanski rasizam.

Partija je od početka 2015. do kraja 2020. primila izvještaje o 727 diskriminatorska incidenta, a u dvije trećine slučajeva navodila se islamofobija.

Studiju je naručila Konzervativna partija, koju vodi britanski premijer Boris Johnson, u odgovoru na kritike na račun diskriminacije i pritužbi.

„Sudeći prema obimu pritužbi i nalaza o nedoličnom ponašanju same stranke, koji se odnose na antimuslimanske riječi i ponašanje, antimuslimansko raspoloženje ostaje problem unutar stranke”, napisao je Singh u svom izvještaju.

‘Bavili se formom, a ne materijom’

„To šteti partiji i otuđuje značajan dio društva“, dodaje se.

Singh tvrdi da konzervativci nisu bili dovoljno aktivni u borbi protiv diskriminacije, navodeći da postoji potreba za revizijom žalbenih procedura.

Sistem sankcionisanja za one koji prekrše pravila unutar stranke je nejasan, kaže.

Ipak, dodao je da „nema dokaza“ da se žalbe za islamofobiju tretiraju drugačije od ostalih oblika diskriminacije.

Konzervativna partija objavila je da razmatra preporuke iz izvještaja.

Muslimansko vijeće Britanije (MCB) navelo je da Singhov izvještaj „ispravno prepoznaje da je islamofobija ozbiljan problem“ za konzervativce, ali da u njemu nisu obznanjeni “temeljni uzroci zadrtosti”.

Zara Mohammed, generalni sekretar MCB-a, rekla je: „Istraga se prvenstveno bavi formom, a ne materijom. Procedura je važna, ali nju treba potkrijepiti baveći se duboko ukorijenjenim pitanjima institucionalnog rasizma“.

Izvor: Al Jazeera i agencije