Vojnici ‘uhapsili’ predsjednika i premijera Malija

Do ‘otmice’ je došlo nekoliko sati pošto su rekonstrukcijom iz Vlade izostavljena dvojica pripadnika hunte koji su pučem preuzeli vlast prije devet mjeseci.

Predsjednika Baha Ndawa i premijera Moctara Ouanea su vojnici odveli u jednu kasarnu (EPA)

Vojnici u Maliju su predsjednika te zapadnoafričke države Baha Ndawa i premijera Moctara Ouanea u ponedeljak odveli u jednu kasarnu, gdje ih i dalje drže, naveli su svjedoci.

Do toga je došlo nekoliko sati pošto su rekonstrukcijom iz Vlade izostavljena dvojica pripadnika hunte koji su pučem preuzeli vlast prije devet mjeseci, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

U novoj Vladi, objavljenoj u ponedjeljak poslije podne, nisu raniji ministri unutrašnjih poslova i odbrane, što ukazuje na podjelu vladajuće grupe koja je obećala izbore iduće godine.

Stanovnici javljaju o neuobičajenom kretanju vojske po glavnom gradu Bamaku.

Osude iz cijelog svijeta

Ujedinjeni narodi, glavne afričke organizacije, Francuska, Sjedinjene Američke Države i drugi osudili su “pokušaj nasilnog rušenja vlasti“ koji je u toku u Maliju i upozorili da neće prihvatiti politiku svršenog čina, pa ni eventualnu prisilnu ostavku nositelja prelazne vlasti koje je vojska uhapsila.

Misija UN-a u Maliju (MINUSMA), Zajednica zapadnoafričkih zemalja (CEDEAO), Afrička unija, Francuska, SAD, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija u zajedničkom saopćenju traže “trenutno i bezuvjetno oslobađanje“ privremenog predsjednika Ndawa i premijera Ouanea, koji su uhapšeni sa svojim saradnicima.

Izvor: Agencije