Poljska: Uz vakcinu najsretnijem i milion zlota

Poljska pokreće lutriju sa najvećom nagradom u vrijednosti od 273.000 dolara kako bi podstakla stanovništvo da se vakciniše protiv COVID-a 19.

Lokalne samouprave se također podstiču kroz takmičenje da postignu veće stope vakcinacije, a prvih 500 koje dostignu stopu od 75 posto dobijaju 100.000 zlota (EPA)

Poljska pokreće lutriju sa najvećom nagradom u vrijednosti od 273.000 dolara kako bi podstakla stanovništvo da se vakciniše protiv COVID-a 19.

Pomoćnik ministra zdravlja zadužen za program imunizacije Mihalj Dvoržik rekao je u utorak da je uprkos tome što se 69 posto Poljaka izjasnilo da želi da bude imunizirano, najveći izazov i da se to provede, i da je lutrija čiji je najveća nagrada u vrijednosti od milion zlota još jedna dodatna mjera u tom smislu, prenosi Tanjug.

“Provodimo reklamnu kampanju u koju smo uključili sportiste, glumce i druge utjecajne ličnosti, a pored toga uvodimo i lutriju kao dodatni podsticaj”, rekao je Dvoržik na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Nagrade za vakcinisane

Takmičenje će sponzorirati državne kompanije i Nacionalna poljska lutrija Totalizator Sportowy, a svaka 2.000. vakcinisana osoba koja učestvuje u lutriji osvojit će 500 zlota (136 dolara), a dva najsretnija učesnika će osvojiti milion zlota i hibridni automobil.

Lokalne samouprave se također podstiču kroz takmičenje da postignu veće stope vakcinacije, a prvih 500 koje dostignu stopu od 75 posto dobijaju 100.000 zlota (27.300 dolara).

Ova inicijativa poljske vlade naišla je na kritike opozicionih političara koji su je nazvali prikrivenom kupovinom glasova.

Izvor: Agencije