Peru: Četrnaest mrtvih u oružanom napadu

Ubijeni su mještani sela u dolini kojom protiču rijeke Apurimac, Ene i Mantaro, na jugu zemlje, koja je središte proizvodnje koke.

Pokolj bi mogao povećati napetosti u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora 6. juna (AFP)

Četrnaest osoba, među kojima dvoje djece, ubijeno je iz vatrenog oružja u dijelu Perua gdje se proizvodi koka, a oružane snage sumnjaju da su napadači pripadnici maoističke pobunjeničke grupe Blistavi put.

Pokolj bi mogao povećati napetosti u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora 6. juna, prenosi Hina, pozivajući sena AFP.

Populistička kandidatkinja desnice Keiko Fujimori optužuje suparnika, krajnjeg ljevičara Pedra Castilla, da je povezan s političkim krilom Blistavog puta, što ovaj poriče.

 

Četrnaest ubijenih mještani su sela San Miguel del Ene, u dolini kojom protiču rijeke Apurimac, Ene i Mantaro, na jugu zemlje, koja je središte proizvodnje koke u Peruu.

Vlada tvrdi da na tom području još djeluje Blistavi put, maoistička pobunjenička grupa koja se od 1980. do 2000. godine borila protiv peruanske vojske, prouzročivši hiljade žrtava.

“Na mjestu napada su pronađeni leci u kojima se poziva stanovnike da ne sudjeluju na izborima”, ističe vojska u saopćenju, optuživši za napad grupu Blistavog puta, na čijem je na čelu Victor Quispe Palomino, poznat kao “drug Jose”.

Iako je velika većina vođa maoističke gerile u zatvoru, neki su borci ostali u udaljenim šumskim i planinskim područjima.

Vlasti procjenjuju da ih je oko 350 i tvrde da sarađuju s krijumčarima droge.

“Odlučno osuđujem ubistvo ovih 14 ljudi”, objavio je na Twitteru privremeni peruanski predsjednik Francisco Sagasti, koji je naredio “raspoređivanje vojno-policijskih patrola” u tom kraju, kako “teroristički čin ne bi ostao nekažnjen”.

Jedan od najvećih proizvođača koke

Državno tužilaštvo vodi istragu o ubistvima, a ministrica odbrane Nuria Esparch obećala je da ona “neće ostati nekažnjena”.

Godine 2003. je Komisija za utvrđivanje istine i za pomirenje procijenila da je u sukobu vojske i pobunjeničkih grupa Blistavi put i Revolucionarni pokret Tupac Amaru od 1980. do 2000. godine poginulo oko 70.000 ljudi.

Peru je, uz Kolumbiju i Boliviju, jedan od najvećih proizvođača koke i kokaina na svijetu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada