Papa pokrenuo zelenu inicijativu osuđujući ‘predatorski stav’ prema planeti

Papa snažno podupire ciljeve Pariškog sporazuma iz 2015. o smanjenju globalnog zatopljenja. 

Papa je osudio "predatorski stav zbog kojeg osjećamo da smo gospodari planeta i njegovih resursa i zbog kojeg neodgovorno koristimo dobra koja nam je Bog dao" (Reuters)

Papa Franjo pokrenuo je u utorak inicijativu kojoj je cilj učiniti katoličke zajednice, uključujući porodice, univerzitete i tvrtke ekološki održivima, rekavši da se “predatorski stav” prema planetu mora zaustaviti.

Platforma Laudato Si nazvana je po Papinoj enciklici iz 2015. o zaštiti okoliša, mijenjanju rasipnog načina života, zaustavljanju globalnog zatopljenja i zaštiti siromašnih od posljedica klimatskih promjena.

Kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, rekao je na konferenciji za novinare da je Papa pozivam na konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) u novembru u Glasgowu u Škotskoj. Turkson je kazao da će se papa vjerojatno odazvati.

Osuda “predatorskog stava”

U video poruci, Papa je poručio da je inicijativa “sedmogodišnje putovanje koje će pokazati kako se naše zajednice na različite načine zalažu za to da postanu potpuno održive, u duhu integralne ekologije”.

Osudio je “predatorski stav zbog kojeg osjećamo da smo gospodari planeta i njegovih resursa i zbog kojeg neodgovorno koristimo dobra koja nam je Bog dao”.

U inicijativi će sudjelovati ciljane skupine, uključujući obitelji, župe i biskupiju, škole i sveučilišta, bolnice i druge zdravstvene ustanove, tvrtke, laičke katoličke organizacije te svećenički i redovi redovnika i redovnica.

Otkako je Laudato Si (Hvaljen budi) objavljen 2015., Vatikan i katoličke skupine diljem svijeta pokrenule su brojne inicijative za smanjenje ugljičnog otiska.

Vatikan, najmanja država na svijetu, gotovo je eliminirao jednokratnu upotrebu plastike, reciklira većinu smeća i pravi kompost za svoje vrtove.

Podržava ciljeve Pariškog sporazuma

Papa snažno podupire ciljeve Pariškog sporazuma iz 2015. o smanjenju globalnog zatopljenja.

“Te rane (na planetu) se dramatično očituju u ekološkoj krizi koja utječe na tlo, zrak, vodu i ekosustav u kojem ljudi žive”, kazao je Papa.

“Imamo veliku odgovornost, posebno prema budućim generacijama. Kakav svijet želimo ostaviti svojoj djeci i mladima? Naša sebičnost, ravnodušnost i neodgovornost ugrožavaju budućnost naše djece”, istaknuo je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada