Odobreno sedam kandidatura za predsjedničke izbore u Iranu

Odobrena je i kandidatura šefa iranskog pravosuđa Ebrahima Raisija, koji je 2017. godine bio protukandidat Hassanu Rouhaniju na predsjedničkim izborima.

Prema nekim analizama javnog mnijenja, Ebrahim Raisi je sada u dominatnoj poziciji (EPA)

U Iranu su proglašeni kandidati za predsjedničke izbore koji će biti održani 18. juna.

U saopćenju vladinog tijela zaduženog za nadzor glasanja i provjeru kandidata navodi se da je samo sedam kandidata, od 592 koji su se registrirali prošle sedmice, dobilo “zeleno svjetlo” nakon jednosedmičnog postupka provjere.

Odobrena je i kandidatura šefa iranskog pravosuđa Ebrahima Raisija, koji je 2017. godine bio protukandidat Hassanu Rouhaniju na predsjedničkim izborima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ebrahim Raisi u dominantnoj poziciji

Raisi je, prema nekim analizama javnog mnijenja, sada u dominatnoj poziciji i najpoznatiji je od sedam kandidata.

U saopćenju objavljenom na državnoj televiziji nije navedeno da je kandidatura odbijena i bivšem predsjedniku Parlamenta Aliju Larijaniju, konzervativcu koji se posljednjih godina udružio s predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

Larijani se pozicionirao kao pragmatičan kandidat, koji je podržao Rouhanijev nuklearni sporazum iz 2015. godine sa svjetskim silama.

Zabranjena je i kandidatura bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada i prvog potpredsjednika iranske vlade Eshaqa Jahangirija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada