Zadatak novog šefa Mossada: Spriječiti prijetnje iz Irana

David Barnea je služio kao vojnik u izviđačkoj jedinici Generalštaba, poznatoj kao Sayeret Matkal, a izraelskoj obavještajnoj službi se pridružio 1996. godine.

David Barnea, Benjamin Netanyahu i Yossi Cohen: Premijer s bivšim i novim šefom obavještajaca (Izraelski mediji)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu imenovao je u ponedjeljak Davida Barneu za novog šefa izraelske obavještajne službe Mossad, a to je ključna i osjetljiva pozicija u Izraelu, čiji je zadatak suzbiti vanjske prijetnje, posebno iz Irana.

Pedesetšestogodišnji David Barnea je služio kao vojnik u izviđačkoj jedinici Generalštaba, poznatoj kao Sayeret Matkal, a Mossadu se pridružio 1996. godine.

Šest godina (2013-19) služio je kao zapovjednik divizije “Tsumit”, odgovorne za regrutiranje špijuna.

Potom je imenovan za zamjenika direktora agencije 2019. godine, prenose izraelski mediji.

Sastanak s Mohammedom bin Salmanom

Tokom svečanosti povodom novog imenovanja, Netanyahu je nagovijestio korake koje bi Izrael mogao poduzeti kako bi spriječio Iran da nabavi nuklearno oružje.

“Prvi zadatak koji je povjeren svakome od vas [Mossadovim agentima] jeste spriječiti Iran da nabavi nuklearno oružje. To je glavna misija”, rekao je on.

Barnea je naslijedio Yossija Cohena, koji je vodio Mossad od 2015. godine.

Cohen je imao ključnu ulogu u postizanju nedavnih sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i niza arapskih zemalja.

Cohen je putovao u Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, a Sjedinjene Američke Države su posredovale u tim sporazumima.

Izvještaji također ukazuju da je pratio Netanyahua tokom posjete Saudijskoj Arabiji 2020. godine, kako bi održao razgovore sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Donositi hrabre i samostalne odluke

Rijad poriče da je taj sastanak održan.

Cohenovo ime povezano je s atentatom na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha prije nekoliko mjeseci, iako Izrael nije komentirao incident.

Netanyahu je još u decembru saopćio da je izabrao osobu incijala “D” kao zamjenu za Cohena, čiji mandat istječe početkom juna, ali je za njegovo imenovanje bilo potrebno odobrenje ministarskog odbora.

U sličnom kontekstu, izraelski premijer je kazao da će možda trebati donositi hrabre i samostalne odluke kako bi se osiguralo da Iran ne okonča postojanje jevrejskog naroda.

U objavi na Twitteru je dodao da izuzetno cijeni ulogu Washingtona, koji godinama stoji uz Tel Aviv, ali je istaknuo da Tel Aviv neće ni u kom slučaju dopustiti Teheranu da posjeduje nuklearno oružje.

Netanyahu je naglasio da će, bez obzira bude li postignut sporazum ili ne, Tel Aviv učiniti sve da ostvari taj cilj, jer je u pitanju izraelsko postojanje.

Povratak nuklearnom sporazumu iz 2015.

U Beču se od početka aprila održavaju sastanci velikih sila u nastojanju da se Sjedinjene Američke Države ponovo vrate nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. godine.

Washington se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Povlačenje administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i naknadno ponovno uvođenje sankcija dovelo je do toga da Teheran odustane od nekih svojih obaveza iz sporazuma.

Izrael se snažno protivi nuklearnom sporazumu s Iranom, koji ustrajava na tome da je njegov nuklearni program ograničen na miroljubive svrhe.

Izvor: Al Jazeera i agencije