Nacionalna garda otišla sa Capitola pet mjeseci nakon napada

Oko Kongresa SAD-a na snazi su bile stroge sigurnosne mjere nakon 6. januara, kada su se hiljade pristalica Donalda Trumpa upale u zgradu parlamenta SAD-a.

Pet osoba, među kojima policajac, izgubilo je život u haosu 6. januara (EPA)

Prvi put nakon gotovo pet mjeseci Capitol u Washingtonu, sjedište američkog Kongresa, u ponedjeljak nisu štitile snage Nacionalne garde, pošto je oslabila prijetnja nasilja krajnje desnice nakon napada koji se dogodio 6. januara.

Budući da je zadatak zaštite Kongresa službeno završen, posljednjih 2.149 vojnika sastava u kojem je isprva bilo čak 26.000 ljudi, napustili su Washington tokom vikenda, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Na Capitolu su na snazi bile stroge sigurnosne mjere nakon 6. januara, kada su se hiljade pristalica Donalda Trumpa okupile ispred zgrade američkog parlamenta nakon njegovog govora.

Hiljade vojnika i bodljivkava žica oko Capitola

Tadašnji predsjednik ih je pozvao da spriječe zastupnike da proglase pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Stotine njegovih pristalica upali su u zgradu stvarajući haos. Pet osoba, među kojima policajac, izgubilo je život.

Zbog straha od novih prijetnji tokom inauguracije Bidena 20. januara, raspoređene su hiljade vojnika Nacionalne garde i podignuta bodljikava žica oko Capitola, koji se činio kao da je pod opsadom.

Na Capitolu su na snazi bile stroge sigurnosne mjere nakon 6. januara (EPA)

Vojnici su ostali u američkom glavnom gradu nekoliko mjeseci nakon inauguracije, dok se vodila istraga o izgredu, koji su mnogi nazvali “pobunom”.

Trump, koji je u Kongresu optužen za napad, a zatim oslobođen krivice, rekao je poslije da napadači nisu bili “nikakva prijetnja” zastupnicima i htio je umanjiti težinu događaja.

‘Branioci demokratije u teškim danima’

Federalni istrađni biro (FBI) je nakon 6. januara uhapsio i krivično gonio oko 440 ljudi umiješanih u napad, među kojima je nekoliko desetaka bilo povezano s naoružanim milicijama.

“Želimo izraziti iskrenu zahvalnost i odati priznanje ženama i muškarcima u Nacionalnoj gardi koji su gotovo pet mjeseci štitili američki Capitol”, istakao je Biden u saopćenju u ponedjeljak navečer.

“Vojnici Nacionalne garde su američki junaci i branitelji demokratije. Njihova psiutnost u našem hramu demokratije nakon 6. januara, jednog od najbolnijih i najstrašnijih dana u našoj historiji, donijela je sigurnost i mir u Kongres i u čitavu zemlju”, istakla je čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi.

Izvor: Agencije