Merkel: Očekujemo nastavak dijaloga sa SAD-om o Sjevernom toku 2

„Sigurno je da će biti daljih razgovora o Sjevernom toku 2 sa SAD-om“, rekla je Merkel novinarima nakon današnjeg Samita lidera EU-a.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje nastavak razgovora sa SAD-om o projektu gasovoda Sjeverni tok 2 nakon što je administracija predsjednika Joea Bidena odustala od sankcija za kompaniju koja stoji iza projekta, javlja Tanjug.

„Sigurno je da će biti daljih razgovora o Sjevernom toku 2 sa SAD“, rekla je Merkel novinarima nakon današnjeg Samita lidera EU-a, prenosi Reuters.

Izgradnja dva kraka gasovoda

Prošle srijede je američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio da se odustaje od sankcija protiv kompanije Sjeverni tok 2 AG i njenog izvršnog direktora Matthiasa Warnig i da je ta odluka u nacionalnom interesu SAD.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Njemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Izvor: Agencije