Palestinac ustrijeljen i ostavljen da iskrvari u Ramallahu

Ubistvo izvršila jedinica Musta'rubeen, koju čine Izraelci što se preoblače u Palestince.

Prema glasnogovorniku Ministarstva zdravlja Palestine, Fahd je ustrijeljen sa nekoliko metaka iz blizine (Twitter)

Jedan Palestinac ubijen je od strane izraelskih snaga, maskiranih u Palestince, u utorak u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, nekoliko sati prije dolaska američkog državog sekretara Antonyja Blinkena u regiju.

Ahmada Jamila Fahda, iz izbjegličkog kampa Al-Amari, ustrijelila je jedinica Musta'rubeen, tvrde palestinski svjedoci, te ga pustila da iskrvari prije nego što je došlo vozilo hitne pomoći.

Tu jedinicu čine Izraelci koji si maskirani u Palestince i često izvode racije s ciljem da hapse ili ubijaju.

Prema glasnogovorniku Ministarstva zdravlja Palestine, Fahd je ustrijeljen sa nekoliko metaka iz blizine.

‘Tražili njegovog ujaka’

Izraelski sigurnosni zvaničnik rekao je za AFP da je tokom „pokušaja hapšenja“ „terorističkih aktivista u Ramallahu, jedna osoba koja im je pomagala ubijena od strane granične policije“.

No, Amin Abu Radaha, zvaničnik iz pokreta Fahat u kampu Al-Amari rekao je palestinskim medijima da Fahd nije bio taj kojeg su tražili Izraelci, već da je on bio u toj zoni sa prijateljima, te da je izašao iz automobila na 20 minuta u nastojanju da kupi slatkiše.

„Kada se vratio u automobil, tajne izraelske snage su ga upucale i ostavile da iskrvari“, rekao je Abu Radaha, koji je dodao da su Izralci tražili Fahdovog ujaka, za kojim traga izraelska obavještajna agencija Shin Bet.

Izvor: Al Jazeera i agencije