Predsjednik Bjelorusije pooštrio zakon o medijima

Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim se uvode oštre restriktivne mjere prema medijima, dok se istovremeno dozvoljava vladi da ih ugasi bez sudske odluke.

Zakon također zabranjuje objavljivanje anketa javnog mnijenja koje nije odobrila vlada (EPA)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim se uvode oštre restriktivne mjere prema medijima, dok se istovremeno dozvoljava vladi da ih ugasi bez sudske odluke.

Prema novom zakonu, medijima se zabranjuje da emitiraju prenos uživo sa neodobrenog javnog skupa te se dozvoljava Ministarstvu informacija da naredi gašenje medija.

Prethodno je za takvu odluku bila potrebna sudska odluka, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Također se zabranjuje objavljivanje anketa javnog mnijenja koje nije odobrila vlada.

Zabrana novinarima

Novinarima je zabranjeno da se ponašaju kao organizatori ili učesnici u masovnim događajima, navela je bjeloruska agencija Belta.

Lokalne vlasti i organi unutrašnjih poslova ovlašteni su da obustave rad javnih objekata (tržni centri, ugostiteljski objekti, prevoz, sajmovi…) na mjestima gdje se održavaju javne manifestacije i duž ruta učesnika.

“Ovo je najrepresivniji medijski zakon u Evropi, koji pretvara rad novinara u minsko polje”, rekao je Andrej Bastunec, predsjednik Udruženja novinara Bjelorusije.

Lukašenkov zakon se pojavio dan nakon što je bjeloruska policija prinudno spustila u Minsk avion koji je letio iz Atine u Vilnius i uhapsila opozicionog novinara Romana Protaševiča.

Izvor: Agencije