Katarski ministar u posjeti Egiptu

Odnosi dvije zemlje se popravljaju nakon što je Egipat, zajedno sa tri zaljevske države, ranije ove godine ukinuo blokadu Katara.

Katarski ministar razgovarao je i sa egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem (AFP)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi i katarski ministar vanjskih poslova Mohammad bin Abdulrahman Al Thani susreli su se u utorak u Kairu, dok se odnosi dvije zemlje popravljaju nakon što je Egipat, zajedno sa tri zaljevske države, ranije ove godine ukinuo blokadu Katara.

El-Sisi i Al Thani saglasili su se o „intenziviranju zajedničkih konsultacija i koordinaciji“ u nastojanju da pojačaju bilateralne odnose dvije nacije, objavio je ured egipatskog predsjednika.

El-Sisi je primio poziv emira Katara, šeika Tamima bin Hamada Al Thanija da posjeti Dohu.

To bi bila prva posjeta egipatskog lidera Kataru od vojnog udara u Egiptu iz 2013. godine. El-Sisi je tada bio ministar odbrane.

Razgovor dva ministra

Ranije, katarski ministar razgovarao je sa egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem.

Egipatski ministar rekao je da se razgovaralo o narednim koracima u poticanju „pozitivne atmosfere“ u bilateralnim odnosima Egipta i Katara.

U januaru ove godine, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein ukinuli su blokadu Katara koja je počela 2017., kada su te zemlje prekinule sve veze sa Dohom.

Četiri države zajednički su bojkotovale Katar, nadajući se da će embargo dovesti do popuštanja veza Katara sa Turskom i Iranom. No, blokada nije promijenila stav Dohe, dok su Iran i Turska stali uz Katar, koji se u prvim danima blokade suočio sa nestašicama lijekova i hrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada