Zapadni zvaničnici: Nemoguće je uništiti rakete iz Gaze

Rakete su napravljene od metalnih cijevi i ostataka izraelskih granata, kaže bivši koordinator State Departmenta za antiterorizam.

Palestinske frakcije otpora ispalile su više od 4.000 raketa tokom nedavne konfrontacije (Društvene mreže)

Zvaničnici i analitičari vjeruju da su nedavni izraelski napadi na palestinske frakcije otpora u Pojasu Gaze potvrdili sposobnost otpora da izgradi arsenal raketa domaće proizvodnje.

“Ovakav podvig bi Pokret vjerovatno mogao ponoviti”, navodi Reuters u analizi zasnovanoj na mišljenjima sadašnjih i bivših zvaničnika.

“Ovog puta smo bili izuzetno iznenađeni kapacitetima [Islamskog pokreta otpora] Hamasa. Imali su rakete dugog dometa, koje ranije nisu imali. Sve je to zbog Irana”, citirao je Reuters riječi visokog evropskog zvaničnika, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Preciznosti projektila 15 posto

Izrael je saopćio da su pokreti Hamas, Islamski džihad i druge palestinske frakcije ispalile 4.360 raketa iz Pojasa Gaze tokom jedanaestodnevnog sučeljavanja.

Navodi se da je oko 60 do 70 raketa pogodilo gradske centre, što ukazuje da je procenat preciznosti oko 15 posto, prema izraelskoj verziji priče.

Analitičari su rekli da je većina raketa bila kratkog dometa i domaće izrade.

“Vrlo ih je jednostavno proizvesti pomoću metalnih cijevi. Često se koriste ostaci izraelskih projektila”, rekao je Daniel Benjamin, bivši koordinator State Departmenta za antiterorizam.

“Gotovo je nemoguće učiniti mjesto potpuno zatvorenim”, dodao je, misleći na pojačanu opsadu Pojasa Gaze, koja sprečava dopremanje različitih materijala u Pojas.

U izvještaju se citira iranski sigurnosni zvaničnik, koji kaže da Hamas sada ima najmanje tri podzemne fabrike za proizvodnju raketa u Gazi.

S druge strane, čelnik Hamasa Sami Abu Zuhri kazao je za Reuters da je ovaj pokret razvio vlastita iskustva u proizvodnji raketa i da mu nije potrebna pomoć.

Vodovodne cijevi kao rakete

“Stoga je svaki pokušaj pooštravanja opsade Gaze, kako bi se ograničile sposobnosti otpora, bezvrijedan,” rekao je.

Prije toga, generalni sekretar Islamskog pokreta džihad Ziyad al-Nakhalah potvrdio je, tokom posljednjih dana borbe, koju su frakcije otpora nazvale “Mač Jerusalema”, da je ovaj pokret u stanju napraviti oružje od običnih materijala koji se koriste u svakodnevnom životu.

Svijet treba shvatiti da je oružje kojim se Palestinci suprotstavljaju naprednom američkom naoružanju zapravo vodovodne cijevi, koje su borci otpora pretvorili u rakete, rekao je on.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada