WHO: Od COVID-19 umrlo 115.000 zdravstvenih radnika

Već 18 mjeseci zdravstveni radnici i njegovatelji širom svijeta stoje između života i smrti; spasili su bezbroj života, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je naglasio da bi proizvođači trebali povećati ponudu zaštitne lične opreme (Reuters)
Tedros Adhanom Ghebreyesus je naglasio da bi proizvođači trebali povećati ponudu zaštitne lične opreme (Reuters)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus poručio je da je najmanje 115.000 zdravstvenih radnika izgubilo život u borbi protiv korona virusa.

“Već 18 mjeseci zdravstveni radnici i njegovatelji širom svijeta stoje između života i smrti. Spasili su bezbroj života”, rekao je on na zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine (DSA), najvišeg tijela WHO-a, u Ženevi.

Istakao je da je veliki broj zdravstvenih radnika radeći svoj posao zaražen korona virusom širom svijeta, prenosi Anadolija.

Ghebreyesus je kazao da se pretpostavlja da je najmanje 115.000 zdravstvenih radnika, vodeći računa o drugima, platilo svojim životima.

Osjećaju se bespomoćno i ranjivo

Smatra da bi svi trebali učiniti ono što je u njihovoj mogućnosti da zaštite živote zdravstvenih radnika.

Ghebreyesus je naglasio da bi proizvođači trebali povećati ponudu zaštitne lične opreme.

Generalni direktor WHO-a naglasio je da se mnogi zdravstveni radnici širom svijeta osjećaju bespomoćno i ranjivo zbog nedostatka pristupa ličnoj zaštitnoj opremi, vakcinama i drugim alatima za spašavanje života.

Navodeći da zdravstveni radnici čine “herojska” djela, ali da nisu “superheroji”, Ghebreyesus je rekao: “Oni su ljudi poput nas. Znoje se, ljute se, smiju se i plaču.”

Ghebreyesus je ustao i aplaudirao zdravstvenim radnicima koji se bore protiv COVID-19 širom svijeta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO