Studija: Psi otkrivaju COVID-19 i u asimptomatskim slučajevima

Naučnici su nastojali ustanoviti mogu li psi otkriti prepoznatljiv miris hemijskih spojeva povezanih s COVID pozitivnim osobama koje ne pokazuju simptome bolesti. 

Psi koji su sudjelovali u studiji uspješno su identificirali između 82 i 94 posto uzoraka SARS-CoVa-2 (EPA)

Psi se mogu dresirati za otkrivanje više od 90 posto zaraza COVID-19 čak i kad su pacijenti asimptomatski, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Autori istraživanja se nadaju da bi se ovim načinom mogla zamijeniti potreba za karantinom putnika koji ulaze u druge zemlje.

Koristeći svoj izvanredan njuh, psi su i ranije dokazali da mogu nanjušiti bolesti poput raka, malarije ili epilepsije.

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je da uspijevaju otkriti i zaražene virusom SARS-CoVa-2, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Naučnici sa londonskog Fakulteta za infektivne bolesti i tropsku medicinu studijom su nastojali ustanoviti mogu li psi otkriti prepoznatljiv miris hemijskih spojeva povezanih s COVID pozitivnim osobama koje ne pokazuju simptome bolesti.

Poslastica kao nagrada

Prikupili su odjeću i zaštitne maske ljudi s pozitivnim testom na blagi ili simptomatski SARS-CoV-2.

Među odjećom su bile čarape 200 osoba zaraženih korona virusom, koje su u laboratorijskim testovima podijelili na šest pasa prethodno dresiranih tako da upozore na na prisutnost ili izostanak traženog hemijskog spoja.

Pse je trebalo obučiti tako da ne prepoznaju “lažno pozitivan rezultat”, nastojeći dobiti pseću poslasticu kao nagradu čak i ako u danotom testu nije bilo uzoraka COVID-19.

“To znači da obučeni pas u potpunosti razumije zadatak i dobija nagradu za prepoznavanje ispravnog negativnog rezultata testa, ali i ispravnog pozitivnog rezultata”, pojasnila je Claire Guest sa Fakulteta za infektivne i tropske bolesti.

Pokazalo se da su psi koji su sudjelovali u studiji uspješno identificirali između 82 i 94 posto uzoraka SARS-CoVa-2.

Nakon toga su naučnici proučili u kolikoj su mjeri efikasni ovi rezultati u otkrivanju blagih ili asimptomatskih slučajeva COVID-19, uporedivši ih s tradicionalnim PCR testovima.

Brži od ostalih testova

Pokazalo se da uz pomoć posebno obučenih pasa, koji se, naprimjer, koriste za provjeru osoba na terminalima aerodroma, može otkriti 91 posto slučajeva, što rezultira 2,24 puta nižom stopom prenosa virusa nego samo u slučaju primjene PCR testova.

Autori istraživanja, koje tek treba proći naučnu recenziju, kažu kako se nadaju da bi se ovakva mjera u konačnici mogla koristiti da bi zamijenila potrebu za odlaskom putnika u karantin, što predstavlja problem kada se putuje, jer velika većina putnika nije COVID pozitivna.

“Ključna je činjenica da su psi znatno brži od ostalih testova”, rekao je koautor studije James Logan.

“Stoga predlažemo da prvo testiranje obave psi, a zatim bi se putnici koje su oni prepoznali kao pozitivne odmah podvrgnuli besplatnom PCR testiranju.”

Naučnici tvrde da iz aviona punog putnika, što je oko 300 ljudi, statistički gledano izlazi manje od jedan posto COVID pozitivnih.

‘Uistinu dobar početak’

U skladu s propisima o karantinu koje koriste brojne zemlje, svih 300 putnika moralo bi u izolaciju, no s obzirom na osjetljiv njuh dresiranih pasa, najviše 35 putnika aviona životinje bi označile pozitivnima.

U konačnici bi se vjerovatno pokazalo da ih samo troje ima pozitivan PCR test.

“Ovo je uistinu dobar početak i mogao bi rezultirati vrlo korisnim i upotrebljivim sistemom”, rekao je Mick Bailey, profesor komparativne imunologije sa Univerziteta u Bristolu, koji nije sudjelovao u istraživanju.

Upozorio je ipak da “treba obaviti još mnogo provjera prije nego što sa sigurnošću budemo mogli kazati da psi uspijevaju s velikom pouzdanošću otkriti asimptomatske infekcije SARS-CoVom-2 kod putnika na aerodromima i željezničkim stanicama.”

Izvor: Agencije