‘Pseći’ korona virus kod malezijske djece 2017. i 2018.

Stručnjaci sa Univerziteta Duke smatraju da je bolest djece u Maleziji izazvao virus koji je na njih prešao sa pasa, premda to nisu uspjeli definitivno dokazati.

Korona virusi su tokom godina premalo proučavani, jer ih se uglavnom povezivalo s običnim prehladama (EPA)

Kad se COVID-19 počeo širiti svijetom, profesor Gregory Gray sa Instituta za globalno zdravlje Univerziteta Duke zadužio je svog doktoranda da u laboratoriji razvije test na korona virus koji će obuhvatiti sve vrste i tako pridonijeti suzbijanju iduće pandemij.

Zamisao je bila da se alat, kad njegova tačnost bude verificirana, koristi za pretraživanje uzoraka ljudskih testova na korona virus kako bi se otkrili znakovi ove vrste virusa koji su možda potekli od životinja, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Gray i njegove kolege ustanovili su da je “pseći” korona virus bio prisutan u grupi djece primljene u malezijske bolnice zbog upale pluća još 2017. i 2018. godine.

Pet različitih virusnih porodica

Stručnjaci sa Dukea smatraju da je njihovu bolest izazvao virus koji je na njih prešao sa pasa, premda to nisu uspjeli definitivno dokazati.

No, s obzirom na njegov genski sastav, malo je vjerovatno da taj “pseći” korona virus trenutno cirkulira među ljudima.

“Zagovaramo širu primjenu testova koji obuhvataju sve vrste kako bi pronašli pet različitih virusnih porodica koje su, po našem mišljenju, najproblematičnije za širenje epidemije među ljudima”, rekao je Gray.

“Ključna je poruka da se ovakve stvari vjerovatno događaju posvuda u svijetu, dakle gdje god su ljudi u intenzivnom i čestom kontaktu sa žvotinjama, no mi ih sve ne uspijevamo detektirati. Smatram da bi takve pojave trebali proučavati, jer uspijemo li ih otkriti dovoljno rano i ustanoviti na koji način ti virusi uspješno koriste čovjeka kao domaćina, moći ćemo ih eliminirati i prije nego što postanu pandemijski.“

Koronavirusi su tokom godina premalo proučavani, jer ih se uglavnom povezivalo s običnim prehladama, no to se promijenilo nakon epidemija SARS-a i MERS-a 2002. i 2012. godine.

Mnogi naučnici vjeruju da je SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, također životinjskog porijekla.

Virus imao mačje i svinjske komponente

Premda još uvijek postoji niz nepoznanica, činjenica da je otkriven novi korona virus, koji je u stanju preći sa životinje na ljude, zabrinjava naučnike.

Gray je od kineskog doktoranda Lishana Xiua zatražio da razvije sveobuhvatan test na korona virus, što je njemu uspjelo.

Otkrio je gdje se preklapaju genske sekvence različitih članova porodice korona virusa.

To su oruđe koristili za proučavanje testova oboljelih od upale pluća u bolnici u Sarawaku u Maleziji.

U osam od 301 uzorka otkrili su “pseći” korona virus.

Pošto je otkriće bilo iznenađujuće, zatražili su potvrdu jedne od najpoznatijih američkih virologinja Anastasije Vlasove sa Univerziteta Ohio, koja je uspjela uzgojiti više takvih virusa i sekvencionirati njihov cjelokupan genom.

Utvrđeno je da je virus, kojeg su nazvali CCoV-HuPn-2018, uglavnom psećeg porijekla, no imao je i mačje i svinjske komponente.

Otkrivene su i mutacije koje se mogu prilagoditi prenosu među ljudima, ali nije poznato koliko bi ta evolucija mogla trajati.

Možda desetljećima, no možda je uopće ne bude, kazao je Gray.

Svi pacijenti iz Sarawaka uspješno su se oporavili od upale pluća.

Šibica koja će ‘upaliti’ iduću pandemiju

“No, čim vas neko primi u bolnicu zbog upale pluća, znači da je riječ o težem obliku bolesti“, rekao je Gray.

Činjenica da je “pseći” virus otkriven već i u maloj pilotskoj studiji ukazuje na to da bi u podlozi svega mogao postojati veći problem.

“Čini se kao da propuštamo veliku priliku. Kad bi uspostavili nadzor nad radnicima u svinjogojstvu, peradarstvu i stočarstvu, moglo bi nas iznenaditi s čim se sve njihov imunosni sistem borio“, rekao je Gray.

Istakao je kako to “ne znači da će oni biti šibica koja će ‘upaliti’ iduću pandemiju“, već da bi ta grupa “bila izvrstan izvor istraživanja“.

Izvor: Agencije