Poljska neće zatvarati svoj rudnik uprkos odluci evropskog suda

Sud Evropske unije u petak je naložio Poljskoj da odmah obustavi rad u rudniku u Turovu, na češko-njemačkoj granici.

Poljska se oslanja na ugalj za gotovo 80 posto svoje struje i u sektoru rudarstva zapošljava gotovo 80.000 ljudi (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki potvrdio je u ponedjeljak da Varšava neće zatvarati svoj rudnik uglja u Turovu, na jugozapadu zemlje, uprkos odluci evropskog suda da rudnik odmah prekine sa radom.

“Ne predviđamo zatvaranje rudnika i nećemo to prihvatiti jer bi to moglo da ugrozi energetsko snabdijevanje Poljske”, rekao je Morawiecki novinarima, a prenosi Beta.

Sud Evropske unije u petak je naložio Poljskoj da odmah obustavi rad u rudniku u Turovu, na češko-njemačkoj granici, kojim upravlja državna kompanija PGE.

Češki zvaničnici su se žalili da je rudnik koristio podzemne vode te zemlje i da je imao negativne efekte po lokalno stanovništvo.

Poljski premijer je rekao da će njegova zemlja razgovarati sa susjednom Češkom koja je od Evropskog suda pravde tražila odluku o hitnom zaustavljanju eksploatacije otvorenog rudnika blizu granica Češke i Njemačke.

Varšava planira također da predstavi nove argumente evropskom sudu čije sjedište je u Luksemburgu. Poslije odluke u petak slučaj kasnije treba detaljno da bude razmatran.

Snabdijevanje Poljske

Češke vlasti smatraju da eksploatacija tog rudnika, koji radi od 1904. ima negativan utjecaj na okolinu graničnih oblasti, gdje se mještani žale na buku, prašinu i nedostatak vode.

Taj rudnik lignita omogućuje snabdijevanje gotovo sedam posto struje u Poljskoj.

Poljska javna energetska kompanija PGE koja upravlja rudnikom računa da će iz njega vaditi ugalj do 2044. godine i hoće da ga proširi sa 25 na 30 kvadratnih kilometara.

Poljska se oslanja na ugalj za gotovo 80 posto svoje struje i u sektoru rudarstva zapošljava gotovo 80.000 ljudi.

Ona je ipak obećala da će razvijati obnovljivu energiju i predviđa postepeno zatvaranje svojih rudnika do 2049. godine da bi odgovorila na ciljeve Evropske unije o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO