Kina demantira da su laboranti u Wuhanu imali COVID u novembru 2019.

WSJ je citirao američke obavještajne podatke prema kojima je nekoliko članova laboratorije u Wuhanu bilo bolesno prije nego što su se prvi simptomi korona virusa pojavili u gradu.

Wuhanski institut je u martu 2020. naveo da institut nikada nije imao dodira sa COVID-om 19 prije 30. decembra 2019. (EPA)

Kina je u ponedjeljak odlučno demantirala pisanje Wall Street Journala koji je citirao američke obavještajne podatke prema kojima je nekoliko članova laboratorije u Wuhanu bilo bolesno prije nego što su se prvi simptomi korona virusa pojavili u tom kineskom gradu 8. decembra 2019. godine.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je rekao da je “potpuno netačno” da su trojica laboranata u Wuhanskom institutu za virusologiju bila bolesna na jesen 2019. godine, prenio je Tanjug Guardian.

U tekstu Wall Street Journala se navodi da su, na osnovu obavještajnih podataka Sjedinjenih Američkih Država, laboranti imali simptome koji su karakteristični za COVID-19 i sezonske bolesti.

‘Pumpanje teorije’

“SAD nastavlja da ‘pumpa’ teoriju da je virus procurio iz laboratorije. Da li zaista brine o porijeklu virusa ili samo pokušava da skrenu pažnju?”, zapitao je Zhao.

On je također citirao izjavu Wuhanskog instituta iz marta 2020, u kojoj se navodi da institut nikada nije imao dodira sa COVID-om 19 prije 30. decembra 2019. godine.

U odvojenom izvještaju CNN je u ponedjeljak citirao ljude koji su upoznati sa izvještajem, a prema kojem obavještajne jedinice i dalje ne znaju od čega su laboranti bili bolesni.

“Na kraju dana ništa nije skroz jasno”, rekao je za CNN jedan od izvora koji je imao uvid u izvještaj obavještajne službe.

Izvor: Agencije