Iran produžava ugovor s IAEA-om za mjesec dana

Podaci od posljednja tri mjeseca još su u posjedu Irana i neće biti predati Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, objavio je Teheran.

Prethodni sporazum istekao je u subotu (EPA)
Prethodni sporazum istekao je u subotu (EPA)

Iran je obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je odlučio da s njom produži ugovor o nadzoru na mjesec dana, izjavio je u ponedjeljak iranski izaslanik pri IAEA-u Kazem Garib Abadi, navedeno je na internetskoj stranici Etemad.

“Generalni direktor IAEA-e danas je obavješten o iranskoj odluci“, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters

“Podaci od posljednja tri mjeseca još su u posjedu Irana i neće biti predati IAEA-u. Podaci za naredni mjesec ostat će samo Iranu prema sporazumu.“

Uskraćivanje snimaka u postrojenjima

Iran je u nedjelju saopćio kako je tromjesečni nadzorni sporazum između Teherana i IAEA istekao i kako će ovoj agenciji Ujedinjenih naroda uskratiti pristup slikama iz unutrašnjosti nekih iranskih nuklearnih lokacija.

Predsjednik iranskog Parlamenta Mohammad Bagher Ghalibaf izjavio je kako je sporazum istekao u subotu.

“Od 22. maja i na kraju tromjesečnog sporazuma Agencija [IAEA] neće imati pristup podacima prikupljenim kamerama unutar nuklearnih postrojenja dogovorenih sporazumom“, rekao je Ghalibaf.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO