Vođa hunte: Nema povratka izbjeglica Rohinja u Mijanmar

General Min Aung Hlaing je rekao da Rohinje nisu jedna od etničkih grupa u Mijanmaru te da su međunarodni apeli bezuspješni.

Većina Rohinja je pobjegla od vojnih akcija 2017. godine (Reuters)

Vođa mijanmarske hunte, general Min Aung Hlaing, izjavio je da nema povratka stotina hiljada izbjeglica Rohinja muslimana koji su izbjegli u Bangladeš, u prvom intervjuu koji je dao od preuzimanja vlasti od državnog udara izvedenog 1. februara.

Novinar televizije Phoenix na kineskom jeziku postavio je pitanje Hlaingu da li bi se muslimani mogli vratiti u državu Rakjan, odakle je većina pobjegla od vojnih akcija 2017. godine, za koje su istražioci Ujedinjenih naroda rekli da su imali “genocidnu namjeru”.

“Ako nije u skladu sa zakonima Mijanmara, šta se drugo može razmotriti? Ne vjerujem da postoji bilo koja zemlja na svijetu koji bi išla iznad izbjegličkih zakona svoje zemlje da bi prihvatila izbjeglice”, odgovorio je Hlaing, prema transkriptu intervjua, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Na pitanje da li to znači da su međunarodni apeli u ime Rohinja bezuspješni, on je klimnuo glavom.

‘Rohinje nisu mijanmarska etnička grupa’

Min Aung Hlaing, koji se nalazio na čelu vojske 2017. godine, kada je više od 700.000 Rohinja pobjeglo iz većinski budističkog Mijanmara, izjavio je da Rohinje nisu jedna od etničkih grupa u Mijanmaru.

Rekao je da se pojam Rohinja pojavio tek nakon osamostaljenja MIjanmara (bivša Burma)od Velike Britanije 1948. godine.

Izabrana liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi, koju je svrgao sa vlasti Min Aung Hlaing 1. februara, također se našla pod međunarodnom kritikom zbog odbrane vojske protiv optužbi za genocid u vezi s Rohinjama.

Ona i vojska odbacili su optužbe za genocid, rekavši da su snage sigurnosti bile uključene u “legitimne operacije protiv pobunjenika Rohinja”.

Izvor: Agencije