Eksplozija u iranskoj fabrici i špekulacije o odgovornosti Izraela

Kompanija u čijem je vlasništvu kompleks u kojem se u nedjelju dogodila eksplozija proizvodi eksplozivne materije za industrijsku upotrebu.

Benjamin Netanyahu je prije nekoliko dana iznio tvrdnju da su izraelske snage oborile iranski dron (EPA)
Benjamin Netanyahu je prije nekoliko dana iznio tvrdnju da su izraelske snage oborile iranski dron (EPA)

Službeni mediji u Iranu saopćili su da je devet osoba povrijeđeno u eksploziji koja se dogodila u nedjelju ujutro u fabrici u provinciji Isfahan, u središtu zemlje, dok britanski list navodi da iza eksplozije možda stoji Izrael.

Iranska novinska agencija ISNA objavila je da je do eksplozije, koja se dogodila u 4:00 sata ujutro po lokalnom vremenu u kompleksu “Sepahan Nargostar” za hemijsku industriju došlo zbog “nejasnih razloga koji se istražuju”, prema onome što je izjavio Mansour Shisheforosh, zvaničnik Ureda za upravljanje katastrofama u pokrajini.

Avioni i bespilotne letjelice

Kompanija u čijem je vlasništvu ovaj kompleks proizvodi eksplozivne materije za industrijsku upotrebu, navodi se na njenoj web stranici.

S druge strane, prema informacijama koje je objavio The Guardian, u kompleksu se nalazi i Iranska avioindustrijska kompanija (Hesa), koja, prema ovom britanskom listu, proizvodi različite vrste aviona i bespilotnih letjelica za iranske i proiranske snage.

U izvještaju The Guardiana se nagovještava mogućnost da je Izrael umiješan u to pitanje, rekavši da se Izrael ne ustručava poduzeti, kako ih naziva, uzvratne napade na iranskoj teritoriji.

U izvještaju se, također, spominje da je eksplozija u tvornici uslijedila nekoliko dana nakon što je Izrael iznio tvrdnje da Teheran isporučuje dronove Islamskom pokretu otpora (Hamas) u Pojasu Gaze.

Izrael tvrdi da je oborio iranski dron

List je, također, spomenuo da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošlog četvrtka pokazao ostatke onoga što je opisao kao iranski dron koji je oboren u utorak, nakon što je prešao u Izrael iz iračkog ili sirijskog zračnog prostora, prema njegovim riječima.

Dopisnik izraelskog javnog emitera KAN objavio je izvještaj Guardiana na Twitteru, a također se osvrnuo na iranske izvještaje da je u eksploziji povrijeđeno devet osoba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO