Bivši glavni agent novi šef Mossada

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu objavio je da je za novog šefa obavještajne službe Mossad postavljen David Barnea, pedesetšestogodišnji agent s 25 godina staža u Mossadu.

Glavni zadatak novog šefa Mossada biće 'da spriječi Iran da se razvije nuklearno oružje', rekao je Netanyahu (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu objavio je u ponedjeljak da je za novog šefa obavještajne službe Mossad postavljen David Barnea, pedesetšestogodišnji agent s 25 godina staža u Mossadu.

On je imao značajne operativne uloge i bio na čelu odjeljenja koje rukovodi agentima Mossada širom svijeta, prenijeli su izraelski mediji.

Glavni zadatak

Glavni zadatak novog šefa Mossada biće “da spriječi Iran da se razvije nuklearno oružje”, rekao je Netanyahu na godišnjoj svečanosti uručenja nagrada agentima Mossada, prenosi Beta.

To postavljenje je mjesecima držano u tajnosti, jer je Netanyahu još u decembru saopštio da je odlučio ko će zamijeniti dosadašnjeg šefa Mossada Yossija Cohena, ali nije objelodanio ime, pošto nije bio siguran da li prelazna vlada može da imenuje novog direktora.

Vrhovni tužilac Izraela Avihai Mandelblit je nedavno obavijestio Netanyahua da nema pravnih prepreka postavljenju.

Cohen je bio šef Mossada od januara 2016. godine do sada.

“Uvjeren sam da će novi direktor Mossada činiti velike stvari i nastaviti da vodi Mossad u operativne uspjehe i značajna dostignuća”, rekao je Cohen na svečanosti.

Izvor: Agencije