Vijeće sigurnosti UN-a poziva na ‘potpuno’ poštivanje prekida vatre u Gazi

U zajedničkoj deklaraciji se navodi da zemlje članice Vijeća žale zbog civilnih žrtava uslijed nasilja te se ističe važnost postizanja punog mira na principu dvije demokratske države.

Washington je do sada odbacio tri deklaracije kao i plan francuske rezolucije koji zahtijeva "trenutni prekid neprijateljstava" (EPA)

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u subotu na “potpuno” poštivanje prekida vatre između Izraela i Hamasa u svojoj prvoj zajedničkoj deklaraciji od početka sukoba 10. maja.

“Članovi Vijeća sigurnosti pozdravili su objavu prekida vatre od 21. maja i priznali važnu ulogu Egipta” i drugih zemalja regije, dodaje se u tom dokumentu koji su Sjedinjene Američke Države potvrdile nakon povlačenja paragrafa o osudi nasilja, prenosi Hina.

Washington je do sada odbacio tri deklaracije kao i plan francuske rezolucije koji zahtijeva “trenutni prekid neprijateljstava” i poziva na “nesmetanu dostavu i podjelu humanitarne pomoći u cijeloj Gazi”.

‘Dvije demokratske države’

“Vijeće sigurnosti poziva na potpuno poštivanje prekida vatre”, dodaje se u tekstu koji su predložile Kina, Norveška i Tunis u kojem se samo navodi da zemlje članice Vijeća “žale zbog civilnih žrtava uslijed nasilja”.

Oni su “naglasili trenutnu potrebu humanitarne pomoći palestinskom civilnom stanovništvu, posebno u Gazi i podržali su poziv generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa međunarodnoj zajednici na obnovu” palestinske enklave, dodaje se u tekstu.

Oni su na kraju naglasili da treba “hitno vratiti mir i potvrdili su važnost postizanja punog mira na principu regije s dvije demokratske države, Izraelom i Palestinom, koje žive jedna uz drugu, u miru sa sigurnim i priznatim granicama”.

Izvor: Agencije