Vakcine Pfizera i AstraZenece efikasne protiv indijskog soja virusa

Istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je da vakcine pružaju veliku zaštitu od soja korona virusa otkrivenog u Indiji.

Prema podacima, program vakcinacije u Engleskoj je do sada spriječio više od 13.000 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a 19 (Reuters)
Prema podacima, program vakcinacije u Engleskoj je do sada spriječio više od 13.000 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a 19 (Reuters)

Istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je kako su vakcine kompanija Pfizer i AstraZeneca efikasne u zaštiti ljudi od soja korona virusa oktrivenog u Indiji.

Analiza koja je provedena između 5. aprila i 16. maja, pokazala je kako Pfizerove vakcine pokazuju efikasnost od 88 posto u slučaju indijskog soja korona virusa dvije sedmice nakon uzimanja druge doze. S druge strane, protiv britanskog soja korona virusa, Pfizerove vakcine pokazale su efikasnost od 93 posto.

Također, naučnici su istražili i djelovanje AstraZenece na indijski soj korona virusa. Prema podacima studije, AstraZeneca je, kada je riječ o indijskom soju korona virusa, pokazala efikasnost od 60 posto što je šest posto manje u odnosu na zaštitu koju vakcina pruža protiv britanskog soja (66 posto).

Kako prenosi britanski The Guardian, razlog zašto postoji razlika u efikasnosti između dvije vakcine mogao bi biti u tome što je vakcini kompanije AstraZeneca potreban nešto duži period kako bi dostigla maksimalnu efikasnost. Nakon toga, vakcina prema podacima naučnika pruža znatno dužu zaštitu.

“Sada je sasvim jasno zašto je važna druga doza vakcina kako bismo osigurali najjaču zaštitu protiv korona virusa i svih njegovih varijanti”, rekao je Matt Hancock sekretar engleskog zavoda.

Smanjen broj smrtnih slučajeva

S obzirom na zaštitu koju vakcine pružaju protiv različitih varijanti korona virusa, istraživači su istakli kako očekuju da vakcina dostigne maksimalnu efikasnost i kada je riječ o smanjenju broja hospitalizacija te smrtnih slučajeva.

“Ova studija je pokazala kako vakcine pružaju visok nivo zaštite protiv simptomatskih slučajeva zaraze indijskim sojem korona virusa. Očekujemo da pruže istu zaštitu i u cilju smanjenja broja smrtnih ishoda te hospitalizacija zbog zaraze koronavirusom”, rekao je šef imunološkog odjeljenja zavoda u Engleskoj.

Prema podacima, program vakcinacije u Engleskoj je do sada spriječio više od 13.000 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a 19 te najmanje 39.100 hospitalizacija naročito starijih osoba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO