NASA simulirala udar asteroida u Zemlju

Ako asteroid bude uočen kasno, niko ništa neće moći učini da spriječi njegov sudar sa Zemljom.

Stručnjaci su utvrdili da nijedna postojeća tehnologija ne može da zaustavi asteroid udaljen šest mjeseci od Zemlje (Reuters)

Stručnjaci NASA-e i drugih svemirskih agencija širom svijeta suočili su se u aprilu sa zabrinjavajućom mogućnošću da se, kako im je saopšteno, tajanstveni asteroid, udaljen oko 55 miliona kilometara kreće prema Zemlji i za šest mjeseci bi trebalo da udari u nju.

Situacija je, međutim, dio vježbe koja je simulirala dolazak i prijetnju od asteroida s ciljem da se američkim i međunarodnim stručnjacima pomogne da uvježbavaju mogući odgovor na takvu situaciju, navodi se u tekstu objavljenom u listu Business insider.

Zaključak koji su izvukli naučnici je da ako asteroid bude uočen tako kasno, niko ništa neće moći da učini da spriječi sudar sa Zemljom, prenosi Tanjug.

Kako zaustaviti asteroid?

Stručnjaci su utvrdili da nijedna postojeća tehnologija ne može da zaustavi asteroid udaljen šest mjeseci od Zemlje i ne postoji svemirska letjelica sposobna ga skrene s putanje u tako kratkom roku.

Ako bi se asteroid poput ovog izmišljenog uputio prema Zemlji, naučnicima bi trebale godine da pronađu rješenje, a ne mjeseci.

Paul Chodas, rukovodilac u NASA-inom Istraživačkom Centra smatra da minimum za pronalaženje rješenja i odgovora na prijetnju iznosi pet godina, dok astronom Richard Branson, kaže da bi bilo potrebno najmanje deset godina da se smisli rješenje za ovakvu prijetnju iz svemira.

“Kad se suočite sa stvarnom prijetnjom asteroida, vrijeme je najcjenjenija roba”, rekao je Branson za Business inside.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO