Izraelska policija uhapsila četiri Palestinca u džamiji Al Aksa

Izraelska policija uhitila četiri Palestinca u džamiji Al Aksa u Jeruzalemu, nakon što je omogućen ulazak židovskim posjetiteljima.

Više od 100 Židova, u pratnji izraelskih snaga sigurnosti, ušlo je u kompleks džamije (Anadolija)
Više od 100 Židova, u pratnji izraelskih snaga sigurnosti, ušlo je u kompleks džamije (Anadolija)

Nove napetosti u kompleksu džamije Al Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu, nakon što je omogućen ulazak židovskim posjetiteljima. Više od 100 Židova, u pratnji izraelskih snaga sigurnosti, ušlo je u kompleks džamije. Tim povodom uhapšena su četiri člana Džamijskog odbora.

Al Jazeerina dopisnica iz okupiranog Istočnog Jeruzalema Hoda Abdel Hamid rekla je da je jutros grupa od 125 jevrejskih posjetitelja ušla u kompleks džamije Al Aksa uz snažno prisustvo izraelskih snaga sigurnosti.

Posjete nemuslimanima dozvoljene su radnim danima između 8 i 11 sati ujutro. Obično su posjetitelji jevrejski doseljenici i ultranacionalisti, što uvijek izaziva napetosti.

Posljednja posjeta desila se svega dva dana nakon proglašenja primirja u Gazi. Tenzije su i dalje visoke. Situacija u Jerusalemu izuzetno je nestabilna. Posjeta je razbjesnila neke od muslimanskih vjernika.

‘Palestinska omladina može biti uhapšena za bilo šta’

„Neki od uhapšenih snimali su posjetu, što je naljutilo snage sigurnosti. Ipak, treba istaći da u starom dijelu grada u okupiranom Istočnom Jerusalemu kao povod za hapšenje može poslužiti doslovno bilo šta“, rekla je Hoda Abdel Hamid.

„Ranije smo svjedočili da je bilo dovoljno samo to što su neki mladi sjedili na stepenicama ispred Damaške kapije, razgovarali i pušili nargilu. Potom su znali prići policajci i jednostavno bi ih ili priveli ili im rekli da moraju napustiti područje. Ovdje neprestano traju napetosti između dvije strane. Palestinska omladina živi pod stalnim pritiskom, 24 sata dnevno. Bilo šta što urade može dovesti do hapšenja i nema nikoga ko bi im nakon toga mogao pomoći. Izraelske snage su topovskim udarima rastjerivale Palestince koji su se okupili na protestima u Šejh Džerahu, četvrti u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Palestinci su protestovali protiv blokade te četvrti. Deseci porodica istjerani su iz svojih domova nakon dugačkog sudskog spora sa židovskim doseljenicima“.

Al Jazeerina Hoda Abdel Hamid podsjeća da su sukobi u toj četvrti doveli do nedavne eskalacije u ovom dijelu svijeta.

Ujedinjeni narodi i dalje pozivaju na potpuno poštivanje prekida vatre koje je proglašeno u petak i na slanje humanitarne pomoći Palestincima.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO