Infekcija ‘crnih gljivica’ otežava epidemiju u Indiji

Ljekari smatraju da se ova smrtonosna infekcija najčešće pojavljuje kod oboljelih od COVID-a 19 koji imaju dijabetes.

Država Maharashtra zabilježila je više od 2.000 slučajeva, a Gujarat nekih 1.200 slučajeva 'crnih gljivica' (Reuters)
Država Maharashtra zabilježila je više od 2.000 slučajeva, a Gujarat nekih 1.200 slučajeva 'crnih gljivica' (Reuters)

Epidemiju korona virusa u Indiji, gdje je u subotu zabilježeno 4.194 smrtna slučaja od posljedica COVID-a 19, dodatno otežava pojava infekcije poznate kao ‘crne gljivice’.

Čini se da se ova smrtonosna infekcija pojavljuje kod oboljelih od COVID-a 19 kod kojih dolazi do diskoloracije u očima i na nosu, zamućenog vida, bola u grudima i poteškoća u disanju. U nekim slučajevima ljekari su morali ukloniti jedno ili oba oka ili dio vilice kako bi zaustavili bolest da se širi.

Države širom Indije naredile su hitne mjere u borbi protiv ove rijetke infekcije koja njaviše pogađa pacijente sa dijabetesom.

Proglašena epidemija

Države Gujarat i Telangana posljednje su nizu koje su proglasile epidemiju ‘crnih gljivica’. Država Maharashtra zabilježila je više od 2.000 slučajeva, a Gujarat nekih 1.200 slučajeva.

“Ljekari kažu da su oboljeli od korona virusa koji imaju dijabetes i oslabljen imuni sistem posebno podložni infekciji. Vjeruju da upotreba steroida u liječnju COVID-a 19 možda doprinosi ovome”, izvještava iz New Delhija reporterka Al Jazeere Elizabeth Puranam.

Indija je početkom maja prijavljivala više od 400.000 infekcija dnevno, ali su brojevi postepeno popuštali. U subotu je zabilježeno 257.299 novih slučajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO