Deseci zemalja traže ukidanje patenata za vakcine i medicinske alate

WTO je od oktobra suočen s pozivima za privremeno ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva.

Žena u Peruu prima vakcinu protiv korona virusa (Reuters)

Šezdesetak zemlja traži od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) šire ukidanje patenata – ne samo za vakcine nego i za medicinske alate za borbu protiv pandemije COVID-a 19, navele su nevladine organizacije u subotu.

Prema Liječnicima bez granica (MSF) i nevladinoj organizaciji Knowledge Ecology International (KEI), više od 60 zemalja predalo je Svjetskoj trgovinskog organizaciji (WTO) revidirani tekst svog prijedloga o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv COVID-a 19 i druge medicinske alate, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

KEI je objavio revidirani tekst u kojem se traži široko i dugotrajno odricanje od patenata. WTO nije mogao potvrditi vjerodostojnost dokumenta, ali je zapadni diplomat upoznat s raspravama o tom pitanju rekao da je tekst autentičan i da je podijeljen svim članicama WTO-a.

Prema tom tekstu, odricanje bi trebalo osim vakcina obuhvatiti njegu, dijagnostiku, medicinske uređaje i zaštitnu opremu, kao i materijale za njihovu proizvodnju.

U tekstu se navodi da bi odricanje od patenata trebalo biti na snazi “najmanje tri godine” od dana stupanja na snagu, nakon čega bi Opće vijeće WTO-a odlučilo o mogućem produženju.

Ukidanje monopola

“Drago nam je da vlade koje podržavaju taj prijedlog…. potvrđuju da je svrha odricanja ukidanje monopola za sve medicinske alate potrebne u borbi protiv ove pandemije”, izjavila je u saopćenju Leena Manghaney, šefica Liječnika bez granica za Južnu Aziju.

“Uz zastrašujući porast zaraza i smrti u zemljama u razvoju i uz potencijalno obećavajuće tretmane koji se razvijaju, ključno je da vlade imaju potrebnu fleksibilnost za suzbijanje pandemije”, dodala je.

WTO je od oktobra suočen s pozivima Indije i JAR-a za privremeno ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva što bi stimuliralo proizvodnju u zemljama u razvoju i ublažilo nejednakosti u pristupu vakcina.

Izvor: Agencije