Vojna hunta u Mijanmaru prijeti raspuštanjem partije Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi, 75, se nalazi u kućnom pritvoru u glavnom gradu Naypyidawu, a u ponedeljak treba prvi put lično da se pojavi pred sudom.

Ako bude proglašena krivom, Suu Kyi bi mogla dobiti zabranu bavljenja politikom kao i višegodišnju kaznu zatvora

Vojna hunta koja je na vlasti u Mijanmaru od državnog udara 1. februara prijeti da će raspustiti političku partiju svrgnute šefice civilne vlade Aung San Suu Kyi, pozivajući se na pronevjere za vrijeme parlamentarnih izbora, izjavio je zvaničnik.

Istraga koja se vodi o rezultatima izbora održanim u novembru 2020. je takoreći završena, rekao je predsjednik izborne komisije Mijanmara Thein Soe, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Izborna komisija se u petak sastala sa političkim strankama da razmatra moguće izmjene izbornog sistema, ali nisu bili prisutni predstavnici Nacionalne lige za demokratiju (NLD) svrgnute šefice vlade.

Vođa hunte general Min Aung Hlaing opravdao je državni udar navodima o pronevjeri na novembarskim parlamentarnim izborima, na kojima je sa ogromnom većinom pobijedila partija NLD.

Lokalni mediji prenio je u četvrtak da je vojna hunta ukinula starosnu granicu za odlazak u penziju generala što će dozvoliti Min Aung Hlaingu da ostane na funkciji i kada napuni 65 godina, u julu.

Haos u Mijanmaru

Mijanmar je u haosu i privreda joj je paralisana od puča. U gušenju prodemokratskih demonstracija stradalo je više od 800 ljudi. Pored toga desetine hiljada civila raseljeno je zbog sukoba između vojske i brojnih etničkih milicija u zemlji.

Aung San Suu Kyi, 75, nije viđena u javnosti od kada je uhapšena za vrijeme puča. Ona se nalazi u kućnom pritvoru u glavnom gradu Naypyidawu, a u ponedeljak treba prvi put lično da se pojavi pred sudom.

Protiv nje je podignuto šest optužnica od kada je uhapšena. Nije mogla da se sastane sa svojim advokatima za vrijeme kratkih video pojavljivanja pred sudom uz strog nadzor sigurnosnih snaga.

Optužena je između ostalog za nepoštivanje restrikcija vezanih za pandemiju, ilegalan uvoz voki-tokija, podsticanje na javne nerede i kršenje zakona o državnim tajnama koji datira iz kolonijalne ere. Ona se također optužuje da je dobila stotine hiljada dolara i 11 kila zlata kao mito, ali nije optužena za korupciju.

Ako bude proglašena krivom moglo bi da joj bude zabranjeno bavljenje politikom i da bude osuđena na višegodišnje kazne zatvora.

Izvor: Agencije