Kremlj želi pristalicama Navaljnog zabraniti kandidiranje na izborima

Prema prijedlogu zakona, članovima ili pristalicama organizacija koje su proglašene ekstremističkim ili terorističkim neće biti dozvoljeno učešće na izborima.

Zabrana se odnosi se i na pojedince koji podržavaju ruskog opozicionara (EPA - Ilustracija)

Zaposlenicima i pristalicama zatvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog bit će zabranjeno kandidirati se na ruskim izborima bude li usvojen zakon koji je u petak predložila vladajuća stranka Jedinstvena Rusija.

Prema prijedlogu, članovima ili pristalicama organizacija koje su proglašene “ekstremističkim ili terorističkim” neće biti dozvoljeno učešće na izborima, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ruske vlasti su prethodno dodale Navaljnijeve regionalne timove na popis ekstremističkih organizacija prije objave sudske presude.

Predloženi zakon trebao bi se odnositi ​​samo na parlamentarne izbore, koji su zakazani za septembar.

Državna novinska agencija Tass objavila je u petak da su učinjene promjene kako bi se obuhvatili svi izbori u zemlji.

Navaljnijevi saveznici nedavno su ostvarili dobar rezultat na regionalnim izborima.

Sredstvo očuvanja moći

Opozicija optužuje vladajuću stranku da koristi zakon kao sredstvo očuvanja svoje moći.

Prema tom zakonu, zabrana učešća na izborima odnosi se i na pojedince koji podržavaju Navaljnog ili doniraju novac njegovim organizacijama.

Klasifikacija vladinih kritičara kao ekstremista ili onih koji zastupaju strane interese uobičajena je strategija Kremlja.

Moskovski sud trenutno odlučuje o zahtjevu tužitelja da se Navaljnijeva antikorupcijska fondacija proglasi ekstremističkom.

Organizacija je više puta razotkrila velike slučajeve korupcije, ličnog bogaćenja i zloupotrebe položaja među ruskom elitom.

No, istražitelji obično poduzimaju mjere protiv zviždača, a ne protiv inkriminiranih zvaničnika.

Izvor: Agencije