Velika Britanija i WHO će sarađivati na razvoju ‘pandemijskog radara’

Britanski premijer Boris Johnson najavio je plan za pokretanje novog ‘Globalnog pandemijskog radara’ uoči sastanka članica G20 na temu globalnog zdravlja.

Farmaceutske kompanije će objaviti da će dostavom velikih količina jeftinijih vakcina protiv COVID-a 19 siromašnim državama u ovoj godini pokušati utjecati na globalnu neravnotežu (EPA)
Farmaceutske kompanije će objaviti da će dostavom velikih količina jeftinijih vakcina protiv COVID-a 19 siromašnim državama u ovoj godini pokušati utjecati na globalnu neravnotežu (EPA)

Velika Britanija će sarađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) na razvoju “pandemijskog radara”, sustavu koji bi pomogao u brzom prepoznavanju novih sojeva korona virusa i globalnom praćenju nastajućih bolesti, čime bi se osiguralo da svijet “više nikada ne bude uhvaćen nespreman”, prenosi Hina.

Britanski premijer Boris Johnson najavio je plan za pokretanje novog “Globalnog pandemijskog radara” uoči sastanka članica G20 na temu globalnog zdravlja, koji će u petak započeti u Rimu.

Iz Johnsonova ureda su poručili da će taj projekt uključivati mrežu nadzornih središta koja bi mogla nadzirati moguće izbijanje epidemije i dijeliti podatke o sojevima virusa i otopornosti na vakcine.

Johnson koristi britansko predsjedavanje skupinom G7 kako bi naglasio potrebu za spremnost na buduće pandemije te ustanovio radnu skupinu stručnjaka koji će istraživati kako bi se moglo ubrzati razvoj vakcina protiv budućih bolesti.

“Hvatanje u koštac s COVID-om 19 na globalnoj razini i osiguravanje bolje pripremljenosti za buduće prijetnje našem zdravlju apsolutni je prioritet za britanskog predsjedanja G7”, izjavio je Johnson.

Velike mogućnosti za sekvencioniranje virusa

“Moramo izgraditi sustav nadzora bolesti koji odgovara 21. stoljeću, koji će omogućiti dijeljenje podataka u realnom vremenu i brzo genomsko sekvencioniranje te odgovor”, istaknuo je britanski premijer.

Velika Britanija će 3. i 4. juna biti domaćin sastanka ministara zdravstva zemalja skupine G7, a u sedmici iza toga će se na jugozapadu Engleske osobno sastati najviši državni dužnosnici.

Velika Britanija ima velike mogućnosti u sekvencioniranju virusa koje su vrlo aktualne s obzirom na to da novi sojevi korona virusa povećavaju rizik od novih valova širenja zaraze.

Na sastanku koji će biti održan u petak, vođe najbogatijih zemalja svijeta usvojit će deklaraciju kojom se preporučuju dobrovoljne akcije za jačanje proizvodnje vakcina protiv COVID-a 19, a čiji konačni tekst ukazuje na povlačenje pritiska SAD-a i drugih država za odricanje prava na patent.

Farmaceutske kompanije će objaviti da će dostavom velikih količina jeftinijih vakcina protiv COVID-a 19 siromašnim državama u ovoj godini pokušati utjecati na globalnu neravnotežu, izjavio je službenik Evropske unije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO