UEFA: Vodeći klubovi će izgubiti osam milijardi eura

Izveštaj pokazuje da je četiri milijarde eura izgubljeno zbog neprodanih ulaznica, 2.7 milijardi eura od sponzorskih ugovora te 1.4 milijarde eura na osnovu prihoda od tv emitiranja.

UEFA navodi kako je neophodna reforma pravila financijskog fair playa i kako se takse i zarade od transfera moraju svesti na prihvatljivu razinu (Arhiva)

Vodeći evropski nogometni kubovi zbog pandemije korona virusa izgubit će više od osam milijardi eura, stoji u izvještaju Europske nogometne federacije (UEFA), prenosi Hina.

Izvještaj pokazuje da je četiri milijarde eura izgubljeno zbog neprodanih ulaznica, 2.7 milijardi eura od sponzorskih ugovora te 1.4 milijarde eura na osnovu prihoda od tv emitiranja.

Veliki gubici su se odrazili i na zimski prijelazni rok, pri čemu je potrošnja u januaru pala za 56 posto u odnosu na prošlu godinu. Ljetni prijelazni rok je zabilježio pad od 39 posto u odnosu na godinu ranije.

Odmetnuta liga ne može biti odgovor na pandemiju

UEFA navodi kako je neophodna reforma pravila financijskog fair playa i kako se takse i zarade od transfera moraju svesti na prihvatljivu razinu.

Također, u izvještaju evropske kuće nogometa spominje se i “Superliga”, koja bi prema njima imala “poguban utjecaj na evropski nogomet iz sportske, emocionalne i financijske perspektive”.

“Odmetnuta liga ne može biti odgovor na pandemiju”, dodaje se u izvještaju.

“Vraćanje financijskog zdravlja i rasta zahtijeva proces financijske discipline, pažljivo upravljanje i dugoročno planiranje. Samo će poštivanjem piramide i principa promocije i ispadanja iz sportskih zasluga evropski nogomet moći nastaviti rasti,” stoji u UEFA-inom izvještaju.

Izvor: Agencije