Od 1. jula EU dobija digitalne COVID certifikate

Radi se o tri tipa certifikata – o vakcinaciji, negativnom testu, odnosno informaciju o oporavku od COVID-a, i oni će biti besplatni za sve građane EU.

Do 1. jula na nivou EU uspotavit će se mehanizam koji će omogućiti zemljama članicama da provjere validnost certifikata bez obzira gdje su izdati u Uniji (EPA)

Od 1. jula Evropska unija uvodi digitalne COVID certifikate koji bi trebali da osiguraju povratak fundamentalnog prava slobode kretanja unutar EU, uz zaštitu putnika od zdravstvenih rizika.

U Evropskoj komisiji kažu da su u pitanju “tri tipa certifikata”: o vakcinaciji, negativnom testu, odnosno informaciju o oporavku od COVID-a, da će biti besplatni za sve građane EU i izdavat će se u digitalnoj i papirnoj formi.

”Ovo je historijski trenutak”, izjavio je evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders.

Reynders je pozvao zemlje članice da se uzdrže od “dodatnih restrikcije za one koji posjeduju ove pasoše”, kao i da umjesto PCR testova za prelazak granica prihvate i brze antigen testove, prenosi Tanjug.

Provjera validnosti certifikata

”Kada je riječ o vrstama vakcina, prihvataju se sve vakcine odobrene od Evropske agencije za lijekove, a na zemljama članicama je da odluče da li će prihvatiti druge. Postoji i fleksibilnost da se u certifikate dodaju nove informacije kao što je trajanje imuniteta vakcinisanih ili oporavljenih”, dodao je Reynders.

Do 1. jula na nivou EU uspostavit će se mehanizam koji će omogućiti zemljama članicama da provjere validnost certifikata bez obzira gdje su izdati u Uniji.

Kada je riječ o certifikatima o vakcinaciji koji su izdani od strane trećih zemlja, uključujući i Srbiju, u Komisiji navode da će se voditi odvojeni razgovori o međusobnom priznanju certifikata, a da je u međuvremenu predloženo zemljama članicama da prihvate dokaze o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO