WHO: Vakcine protiv COVID-a 19 učinkovite ‘protiv svih varijanti virusa’

Iako se zdravstvena situacija u Evropi poboljšava, međunarodna putovanja treba i dalje izbjegavati jer prijetnja i dalje postoji, kao i nove nepoznanice, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Evropu.

Vakcine protiv COVID-a 19 koje su odobrene i dostupne za sada su učinkovita protiv "svih varijanti virusa" (EPA - Ilustracija)
Vakcine protiv COVID-a 19 koje su odobrene i dostupne za sada su učinkovita protiv "svih varijanti virusa" (EPA - Ilustracija)

Vakcine protiv COVID-a 19 koje su odobrene i dostupne za sada su učinkovita protiv “svih varijanti virusa”, poručila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući da se i dalje poštuju mjere opreza, prenosi Hina.

Iako se zdravstvena situacija u Evropi poboljšava, međunarodna putovanja treba i dalje izbjegavati jer prijetnja i dalje postoji, kao i nove nepoznanice, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Evropu, osobito kad je riječ o novoj zabrinjavajućoj varijanti koja je prvi put otkrivena u Indiji, a potom je potvrđena u polovici od 50-ak zemalja u tom području.

“To je prijetnja puna nepoznanica”, upozorila je Catherine Smallwood, zadužena za krizne situacije pri WHO-ovu uredu za Evropu. “Pandemija nije gotova”.

Ostati oprezan

Po podacima WHO-a, u cijeloj regiji koja pokriva dio središnje Azije, broj novozaraženih pao je za 60 posto za mjesec dana, s 1,7 miliona sredinom aprila na 685.000 prošle sedmice.

“Idemo u dobrom smjeru, ali moramo ostati oprezni… povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu dovesti do povećanja transmisije u Evropi”, rekao je regionalni direktor, napominjući da esencijalna putovanja ostaju dopuštena.

Osim toga, ublažavanje mjera socijalnog distanciranja mora pratiti jačanje napora koji se odnose na testiranje, praćenje kontakata, sekvenciranje varijanti virusa i vakcinisanje.

“Ne postoji nulti rizik”, rekao je Kluge. “Vakcine su možda svjetlo na kraju tunela, ali ne smijemo dopustiti da nas to svjetlo zaslijepi”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO