Univerzitet Oxford će zadržati kip kolonijaliste Rhodesa

Oriel koledž je glasao za uklanjanje kipa, ali je promijenio mišljenje zbog, kako navode, ‘regulatornih i finansijskih izazova’.

Statua Cecila Rhodesa, kontroverzne historijske figure, ispred Oriel koledža na Oxfordu, Velika Britanija (Reuters)
Statua Cecila Rhodesa, kontroverzne historijske figure, ispred Oriel koledža na Oxfordu, Velika Britanija (Reuters)

Univerzitet Oxford kaže da neće ukloniti kip kolonijaliste Cecila Rhodesa iz 19. stoljeća, koji je bio meta britanskih protesta protiv rasizma, zbog visokih troškova i složenih pravila vezanih za historijsko nasljeđe.

Oriel koledž je već nekoliko godina pod pritiskom kampanje “RhodesMoraPasti”, koja tvrdi da kip na fasadi univerziteta veliča rasizam, piše Reuters.

Pokret je ponovo došao u fokus tokom globalnog talasa protesta protiv rasizma prošlog ljeta.

Nezavisna komisija, koja je osnovana za istragu ovog problema, podržala je originalnu želju koledža za uklanjanje statue.

Međutim, koledž je u četvrtak rekao da je sada uzeo u obzir izazove uklanjanja statue. Prihvatit će i druge prijedloge za poboljšanje jednakosti i različitosti među svojim studentima i akademicima. Također će raditi na “kontekstualizaciji” povezanosti sa Rhodesom.

Komisija je primijetila da je vlada, koja će imati glavnu ulogu u odobravanju svakog uklanjanja, podržala pristup “zadržavanja i objašnjavanja” spornih historijskih statua i objekata.

‘Regulatorni i finansijski izazovi’

“Upravno tijelo je pažljivo razmotrilo regulatorne i finansijske izazove, uključujući očekivani vremenski okvir za uklanjanje koji bi mogao trajati godinama, bez izvjesnog ishoda, zajedno s ukupnim troškovima uklanjanja”, kaže Oriel.

Neil Mendoza, prorektor koledža Oriel, rekao je da razumije da će “novi obrazloženi zaključak” neke razočarati.

Rhodes, rudarski magnat, bio je centralna figura britanskog kolonijalnog projekta na jugu Afrike, po kojem je Rodezija, današnje Zimbabve, dobila ime i osnivač carstva dijamanata De Beers. Imao je rasistička uvjerenja i provodio mjere rasne segregacije koje su otvorile put aparathejdu.

Kip Cecila Johna Rhodesa, kontroverzne ličnosti u historiji Južne Afrike, oštećena je tokom vandalskog čina u Cape Townu, u Južnoj Africi, 14. jula 2020. (Reuters)

Glava Rhodesa je odsječena sa biste na spomeniku prošle godine.

Budući da je i sam Rodhes pohađao ovaj koledž, iza sebe je ostavio stipendiju preko koje je više od 8.000 studenata širom svijeta, između ostalog i bivši američki predsjednik Bill Clinton, studiralo na Oxfordu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO