Šef njemačke diplomatije danas u Izraelu i Ramallahu

To će biti prva posjeta Izraelu jednog visokog evropskog zvaničnika od početka sukoba s Hamasom.

Od izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze poginulo je 219 ljudi, uključujući 63 djece (Reuters)

Njemački ministar vanjskih  poslova Heiko Maas otputovat će u četvrtak u Izrael i u Ramallah – na palestinskoj teritoriji, kako bi razgovarao o smirivanju oružanog sukoba Izraela s palestinskim Hamasom, najavila je njegova glasnogovornica.

To će biti prva posjeta Izraelu jednog visokog evropskog zvaničnika od početka tog sukoba, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Maas će se sastati s izraelskim ministrima vanjskih poslova i odbrane, Gabijem Ashkenazijem i Bennyjem Gantzom, a predviđen je i sastanak s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

U Ramallahu će Maas razgovarati s palestinskim premijerom Mohammadom Shtayyehom te se navečer vratiti u Berlin.

Maas je ranije odbacio mogućnost susreta s vođama Hamasa.

Od izraelskog bombardiranja poginule stotine ljudi

Oružani sukob s Izraelom je 10. maja palestinski pokret Hamas počeo ispaljivanjem raketa, kao reakciju na sukob izraelske policije s palestinskim demonstrantima u okupiranom Istočnom Jerusalemu, od kojih je veliki broj povrijeđen.

Te demonstracije su bile podstaknute prijetnjom o prisilnom iseljavanju palestinskih porodica i naseljavanju jevrejskih doseljenika.

Od tada je od izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze poginulo 219 ljudi, uključujući 63 djece, a od raketnih napada Hamasa je u Izraelu poginulo 12 ljudi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je više puta izrazila “solidarnost” s Izraelom, rekavši da “ima prava braniti se” od napada Hamasa.

Merkel je u telefonskom razgovoru s jordanskim kraljem Abdulahom II zatražila brzo uspostavljanje prekida vatre da bi se omogućili politički pregovori, a Francuska, u saradnji s Egiptom i Jordanom, predložila da prekid vatre zahtjeva Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije