Šef njemačke diplomatije danas u Izraelu i Ramallahu

To će biti prva posjeta Izraelu jednog visokog evropskog zvaničnika od početka sukoba s Hamasom.

Od izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze poginulo je 219 ljudi, uključujući 63 djece (Reuters)
Od izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze poginulo je 219 ljudi, uključujući 63 djece (Reuters)

Njemački ministar vanjskih  poslova Heiko Maas otputovat će u četvrtak u Izrael i u Ramallah – na palestinskoj teritoriji, kako bi razgovarao o smirivanju oružanog sukoba Izraela s palestinskim Hamasom, najavila je njegova glasnogovornica.

To će biti prva posjeta Izraelu jednog visokog evropskog zvaničnika od početka tog sukoba, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Maas će se sastati s izraelskim ministrima vanjskih poslova i odbrane, Gabijem Ashkenazijem i Bennyjem Gantzom, a predviđen je i sastanak s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

U Ramallahu će Maas razgovarati s palestinskim premijerom Mohammadom Shtayyehom te se navečer vratiti u Berlin.

Maas je ranije odbacio mogućnost susreta s vođama Hamasa.

Od izraelskog bombardiranja poginule stotine ljudi

Oružani sukob s Izraelom je 10. maja palestinski pokret Hamas počeo ispaljivanjem raketa, kao reakciju na sukob izraelske policije s palestinskim demonstrantima u okupiranom Istočnom Jerusalemu, od kojih je veliki broj povrijeđen.

Te demonstracije su bile podstaknute prijetnjom o prisilnom iseljavanju palestinskih porodica i naseljavanju jevrejskih doseljenika.

Od tada je od izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze poginulo 219 ljudi, uključujući 63 djece, a od raketnih napada Hamasa je u Izraelu poginulo 12 ljudi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je više puta izrazila “solidarnost” s Izraelom, rekavši da “ima prava braniti se” od napada Hamasa.

Merkel je u telefonskom razgovoru s jordanskim kraljem Abdulahom II zatražila brzo uspostavljanje prekida vatre da bi se omogućili politički pregovori, a Francuska, u saradnji s Egiptom i Jordanom, predložila da prekid vatre zahtjeva Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

Povezane

Dvanaest mapa i grafika objašnjava kako izraelska vojna kontrola nad palestinskim narodom utječe na svaki aspekt njihovih života.

19 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO