Netanyahuov ured objavio prekid vatre u Gazi

U 11 dana sukoba poginulo je najmanje 232 Palestinaca, od čega 65 djece i 39 žena.

 

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u četvrtak navečer je objavio prekid vatre kako bi se obustavile 11-dnevne borbe sa Hamasom u Pojasu Gaze. U saopćenju se navodi kako je njegov Sigurnosni kabinet jednoglasno osobrio prijedlog kojem je posredovao Egipat.

Dvije strane i dalje pregovaraju kada će prekid vatre stupiti na snagu. Više izvještaja navodi kako će se to desiti u 2:00 sati u petak po lokalnom vremenu, nakon malo više od tri sata od odluke Kabineta.

Najmanje 232 Palestinca, među kojima 65 djece, je poginulo u 11 dana nasilja. Na izraelskoj strani je poginulo 12 osoba, od čega dvoje djece.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je razgovarao s Netanyahuom o dešavanjima u Gazi te mu rekao da očekuje “značajnu deeskalaciju danas na putu do prekida vatre“.

No, Netanyahu je, u obraćanju nakon tog razgovora, rekao da je Izrael “odlučan“ da nastavi s bombardovanjem Gaze dok ne “ispuni cilj“.

U međuvremenu, diplomatski napori da se uspostavi primirje i dalje ne daje rezultata, dok SAD nastavlja blokirati akciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.


(22:20)

Hamas, Islamski džihad potvrdili prekid vatre

Palestinske grupe Hamas i Islamski džihad potvrdili su saopćenjem prekid vatre u Gazi.

Oni navode kako će prekid stupiti na snagu u 02:00 ujutro u petak.


(21:58)

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je prekid vatre u operaciji koju vodi izraelska vojska u Pojasu Gaze.


(21:40)

Reuters: Dogovoren prekid vatre

Izrael i Hamas će stupiti u “obostrani i istovremeni“ prekid vatre u Gazi u 2:00 sata po lokalnom vremenu, izjavio je u četvrtak navečer Hamasov zvaničnik za Reuters.

Izraelski mediji su ranije u četvrtak objavili kako je sigurnosni kabinet premijera Benjamina Netanyahua odobrio primirje na osnovu, kako je jedan zvaničnik rekao, “razmjene tišine za tišinu“, dodaje Reuters.


(19:10)

Reporter: Nastavljaju se izraelski udari na Gazu

Novinar Al Jazeere Sami Abu Salem iz grada Gaze javlja kako se izraelsko bombardiranje nastavlja kako noć dolazi nad opkoljenu enklavu.

“Mi smo u gradu Gazi, pored sjedišta Ujedinjenih naroda. Čujemo let borbenih mlaznih aviona i bespilotnih letjelica“, kaže on.

“Također smo čuli bombardiranje iz izraelske marine na zapadnoj strani Gaze.“


(18:30)


(18:00)

Dopisnica: Palestinci ne polažu nadu u diplomate

Dopisnica Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid iz Ramallaha javlja kako Palestinci ne polažu puno nade u diplomatske napore, kao ni u stalne sastanke UN-a.

“Među mnogim, običnim Palestincima, naročito mladima, prisutno je osjećanje i stav kako ne vjeruju više ništa“, istakla je.

“Oni više ne slušaju šta se dešava. Samo će slušati samo ako neko dođe s konkretnim, čvrstim vijestima.“


(17:30)

Bez zajedničkog stava Generalne skupštine UN-a

Al Jazeerina Kristen Saloomey iz sjedišta UN-a u New Yorku javlja kako se, uprkos jakim istupima pojedinaca, ne očekuje jedinstven stav Generalne skupštine UN-a.

“Čujemo veoma oštre, glasne istupe pojedinaca, no kao od grupe od Generalne skupštine [UN-a] ne očekujemo jedinstven stav, saopćenje, jednako kao što još nema takvog stava Vijeća sigurnosti [UN-a]“, dodaje Saloomey.

“Napori i pokušaji da se dođe do nekog stava i dalje traju, ali su nam palestinski ambasador i predstavnik Organizacije islamske saradnje, koji je sazvao ovaj sastanak, kazali kako je prvi prioritet predstavljanje trenutne situacije i pojačanje poziva na prekid vatre.“(16:45)

Šef UN-a: Životi djece Gaze su pakao na Zemlji

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je Generalnoj skupštini UN-a u četvrtak da “ako postoji pakao na Zemlji, onda su to životi djece iz Gaze“.

Guterres je pozvao na “hitni prekid“ borbi i kazao kako je “duboko šokiran stalnim zračnim udarima i artiljerijskim bombardiranjem“ Gaze koje izvode izraelske snage.

Više od 200 Palestinaca je ubijeno, od čega 60 djece, tokom 11- dnevnog bombardiranja Gaze.

Čelnik UN-a je dodao kako je također “neprihvatljivo“ raketiranje koje izvodi Hamas prema Izraelu, a koje je usmrtilo najmanje 12 osoba, uključujući dvoje djece.

(EPA)

(16:15)

Reporter: Netanyahu pod pritiskom

Al Jazeerin Imran Khan iz Zapadnog Jerusalema javlja kako se izraelsk premijer Benjamin Netanyahu nalazi pod pritiskom da prekine ovu eskalaciju nasilja.

“Sve, zapravo, ovisi o osobi sa kojom razgovarate. Ako pričate s ljudima iz ovdašnje izraelske politike, oni će vam reći kako je premijer [Netanyahu] pod ogromnim pritiskom da ovo sve okonča. No, ako s njim pričate ili barem slušate njegove javne istupe, onda on kaže kako će ovo stanje trajati dok je neophodno“, navodi Khan.


(14:40)

Vijeća za ljudska prava UN-a najavilo posebnu sjednicu o Palestini

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija održat će 27. maja posebnu sjednicu na kojoj će biti razmatrana teška situacija u vezi s ljudskim pravima na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem.

“Posebna sjednica saziva se na osnovu službenog zahtjeva koji su kasno sinoć zajedno podnijeli Pakistan, kao koordinator Organizacije za islamsku saradnju [OIC] i Država Palestina”, navodi se u priopćenju iz UN-ovog Vijeća.

U pismu upućenom uredu za ljudska prava UN-a, koordinator OIC-a za ljudska prava i humanitarna pitanja Khalil Hashmi i stalni izaslanik Palestine Ibrahim Khraishi su zatražili održavanje posebne sjednice zbog hitnosti trenutne situacije.

Uz pismo, ambasadori su priložili i dva aneks dokumenta sa zemljama OIC-a, kao i zemljama koje nisu članice OIC-a, a koje su članice i promatrači Vijeća za ljudska prava i koje podržavaju zahtjev za posebnom sjednicom.

Procjenjuje se da se 4.500 Palestinaca nalazi u izraelskim zatvorima, uključujući 39 žena i 350 administrativnih pritvorenika, podaci su to udruženja koja pomažu palestinskim zatvorenicima i njihovim porodicama.

Najmanje 230 Palestinaca je ubijeno, uključujući 65-ero djece i 39 žena, a preko 1.700 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 10. maja, saopćilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.


(12:10)

Norveški fond se povlači iz dvije izraelske kompanije

Norveški suvereni fond, najveći na svijetu, odlučio se povući iz dvije kompanije uključene u razvoj ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, za razlog navodeći zabrinutost zbog potencijalnih kršenja ljudskih prava.

Fond će prodati svoj udio u kompanijama „zbog neprihvatljivog rizika da one pridonose sistemskim kršenjima prava pojedinaca u situacijama rata ili konflikta”, navela je u izjavu Centralna banka Norveške.

Radi se o kompanijama Shapir Engineering and Industry, koja se bavi izgradnjom kuća, i Mivne Real Estate, koja iznajmljuje industrijske prostore na palestinskom teritoriju koji je okupirao Izrael, dodaje se.


(11:52)

Šteta u Gazi procijenjena na 322 miliona dolara

Ured za medije vlasti u Gazi saopštio je da je materijalna šteta u Pojasu Gaze tokom izraelske ofanzive procijenjena na više od 322 miliona dolara.

(AFP)

U napadima Izraela potpuno su uništene 184 zgrade i kuće, kao i 33 medijska centra.

Potpuno ili djelimično uništeno je 1.335 stambenih objekata, a oko 13.000 je oštećeno.


(11:02)

Broj žrtava povećan na 230

Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da se broj palestinskih žrtava u Gazi tokom proteklih 11 dana popeo na 230, a među njima je 65 djece i 39 žena.

Ranjeno je 1.710 osoba.


(10:59)

Poginuli Palestinac sa invaliditetom, njegova trudna žena i kćerka

U izraelskom napadu na Gazu poginuli su Palestinac sa invaliditetom, njegova trudna žena i njihova trogodišnja kćerka, objavilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

(AFP)

Eyad Salha i njegova supruga Amani, oboje stari 33 godine, kao i kćerka Nagham u srijedu su se spremali za ručak, kada je projektil razorio njihovu kuću u Deir el-Balahu, u centru Gaze.


(09:48)

Ranjeno četvero djece

Sedam civila, među kojima četvero djece, ranjeni su u napadu na kuću porodice Isleem u naselju Al-Sabra u Gazi, izvijestile su lokalne agencije.

Gađane su zone Al-Mashtal, Saftawi, kao i ulaz u izbjeglički kamp Nuseirat i kuća u izbjegličkom kampu Al-Bureij.

Deseci raketa pali su na kuće i poljoprivredno zemljište na istoku i sjeveru Pojasa Gaze.


(09:32)

Privedeno 11 Palestinaca

Izraelski vojnici su na okupiranoj Zapadnoj obali priveli 11 Palestinaca, većinom članova Hamasa, javlja Anadolija.

Očevici navode kako su izraelske snage u jutarnjim satima izvele operaciju lišavanja slobode na nekoliko područja na Zapadnoj obali.

U operaciji, čiji je fokus bio većinom na gradove Nablus i Hebron privedeno je 11 osoba, među kojima je i Nayef al-Rujub, jedan od visokopozicioniranih zvaničnika Hamasa.


(09:09)

Izraelska vojska: Uništeno više od 90 kilometara Hamasovih tunela

Izraelska vojska priopćila je u četvrtak da je “neutralizirala” veliki sistem tunela koje su iskopali pripadnici Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelske snage rekle su da su njihovi borbeni avioni uništili više od 90 kilometara tunela koji čine podzemni sistem poznat kao Metro – “grad ispod grada”, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Izraelska vojska navodi da je tokom noći nastavila zračne udare i topničke napade te da su pogođene mete, među kojima kuća jednog od zapovjednika Hamasa u Khan Yunisu, tvornica oružja i raketni bacači.

(Anadolija)

Izraelska vojska je rekla da su tuneli izgrađeni tokom pet godina i da su omogućili Hamasu, koji upravlja Pojasom Gaze, da premješta municiju, borce i hranu unutar priobalnog pojasa.

Kako tvrde, oko 4.070 raketa ispaljeno je iz Pojasa Gaze u smjeru Izraela u zadnjih deset dana.


(08:32)

WSJ: Prekid vatre možda već u petak

Prekid vatre između Izraela i hamasa mogao bi nastupiti „već u petak“, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na američke i inostrane zvaničnike uključene u pregovore.

Egipatski zvaničnici napravili su iskorak u pregovorima sa liderima Hamasa, tvrde ove novine, dok je izraelska vojska zaključila da je blizu ispunjenja svog cilja.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za WSJ da je mehanizam dogovoren, te da je „samo pitanje termina“ prekida vatre.


(08:22)

Hamasov zvaničnik: Prekid vatre za dan-dva

Moussa Abu Marzoul, viši politički zvaničnik Hamasa, predviđa da će prekid vatre nastupiti unutar nekoliko dana.

„Mislim da će postojeći napori oko primirja uspjeti“, rekao je libanskoj televiziji Al-Mayadeen.

„Očekujem da sporazum bude postignut za dan-dva, te da će prekid vatre biti na obostranoj bazi“, dodao je.

Egipatski sigurnosni izvor rekao je Reutersu da su se strane, u principu, dogovorile o prekidu vatre, uz pomoć posrednika, ali da se o detaljima pregovara u tajnosti.


(07:35)

Najmanje jedan Palestinac poginuo

Najmanje jedan Palestinac je poginuo, a 13 je ranjeno u posljednjim udarima na Gazu, izvijestila je palestinska novinska agencija Wafaa.

Izvještač agencije iz Gaze rekao je da su izraelski borbeni avioni izveli najmanje 30 urada u kojima su ciljali ceste i kuće u Gazi, Jabaliji i Khan Younisu.

(AFP)

Autoput Saftawi, koji povezuje Gazu sa sjevernim gradovima enklave, pretrpio je veliku štetu, a uštećeni su i vodovodna, kanalizaciona, kao i strujna infrastruktura, dodaje agencija.


(06:43)

Izraelska vojska: Iz Gaze ispaljeno 80 raketa

Palestinske grupe iz Gaze ispalile su 80 raketa i granata prema jugu Izraela, u periodu od 19:00 u srijedu, do 7:00 u četvrtak, javio je Times of Israel, citirajući izraelsku vojsku.

(Reuters)

Većinu raketa izraelska protuzračna odbrana je presrela, a nije bilo izveštaja o žrtvama, dodali su.


(05:32)

SAD protiv francuskog prijedloga rezolucije

Washington se protivi prijedlogu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koji je sačinila Francuska, pozivajući na prekid vatre između Izraela i Hamasa, tvrdi agencija AP.

Glasnogovornik američke misije u UN-u ponovio je stav Washingtona da bi javna izjava mogla naštetiti Bidenovim naporima da se okončaju neprijateljstva.

„Fokusirani smo na intenzivne diplomatske napore, koji su u toku, da se nasilje dovede do kraja. Nećemo podržati akcije koje bi mogle narušiti te napore“, rekao je glasnogovornik za AP, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Diplomate tvrde da je ostatak Vijeća, koje broji 15 članica, podržao francuski plan.


(05:17)

Demokrate od Bidena traže da izvrši pritisak za prekid vatre

Više od 130 demokratskih članova Zastupničkog doma Kongresa SAD-a pozvalo je Bidena da napravi korak ka postizanju prekida vatre između Izraela i Hamasa, te da „pritisne obje strane da brzo ispregovaraju primirje“.

„Alternativa tome je ljudska tragedija nezamislivih dimenzija“, kaže se u njihovom pismu.


(04:52)

Povrijeđeno nekoliko Palestinaca

Najmanje devet Palestinaca povrijeđeno je u izraelskom napadu na kuću u gradu Khan Yunis na jugu Pojasa Gaze, tvrde medicinski izvori.

Još osam je ranjeno u zračnom udaru na stambenu zgradu u Jabaliji, na sjeveru Pojasa.


(04:35)

Deseci napada na Gazu

Izrael je u i četvrtak rano ujutro zasuo Gazu projektilima.

Palestinsku enklavu uzdrmao je veliki broj eksplozija.


(00:42)

Južnoafrički predsjednik: Kao u eri aparthejda

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphossa u intervjuu za France 34 rekao je da izraelsko postupanje s Palestincima liči na period aparthejda u Južnoj Africi.

„Palestinci žele pravo na samoopredjeljenje. Žele sopstvenu državu, mogućnost da vode svoje poslove i imaju slobodu, a ne da im se ne dozvoljava da se kreću okolo“, rekao je Ramaphosa.

Način na koji Izrael „onemogućava Palestincima njihova prava, način na koji bombarduje njihovu teritoriju, slobodno se može okarakterizirati kao aparthejdski“, dodao je.

„Ne znam na koji drugi način mogu objasniti ono što Izraelci rade Palestincima“, kaže.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Dvanaest mapa i grafika objašnjava kako izraelska vojna kontrola nad palestinskim narodom utječe na svaki aspekt njihovih života.

Published On 19 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO