EU potpisala treći ugovor s Pfizerom i BioNTechom o kupovini 1,8 milijardi vakcina

Vakcine trebaju biti isporučene od kraja ove godine do 2023.

Predsjednica Evropske komisije poručila je kako će 70 posto odraslih građana Evropske unije do sredine jula dobiti mogućnost vakcinisanja protiv korona virusa

Evropska komisija potpisala je treći ugovor s farmaceutskim kompanijama Pfizer i BioNTech, s kojim u ime država članica rezervisala 1,8 milijardi doza vakcina koje trebaju biti isporučene od kraja ove godine do 2023.

Ovim ugovorom će se omogućiti kupovina 900 miliona doza postojeći vakcina i vakcina prilagođenih varijantama virusa, uz mogućnost kupovine dodatnih 900 miliona doza.

“Potpisali smo novi ugovor te je on sada na snazi, što je dobra vijest za evropske građane koje nastojimo dugoročno zaštititi od virusa i njegovih varijanti. Zagarantovana je proizvodnja i isporuka do 1,8 milijardi doza EU-u. Potencijalni ugovori s drugim proizvođačima zasnivat će se na istom modelu, u korist svih”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica Evropske komisije poručila je kako će 70 posto odraslih građana Evropske unije do sredine jula dobiti mogućnost vakcinisanja protiv korona virusa.

“Evropa je od početka godina napredovala u procesu vakcinacije. Svake sekunde se u Evropskoj uniji vakciniše 30 osoba”.

Von der Leyen je istodobno ukazala na to kako proces vakcinacije u pojedinim državama i regijama nije moguće direktno uspoređivati.

“Dok druge države svoju cjelokupnu proizvodnju vakcina zadržavaju za sebe, EU svoj cilj glede vakcinacije postiže bez izolacije. I najveći smo izvoznik vakcina na svijetu”, rekla je Von der Leyen i ukazala na solidarnost koju je EU pokazala s ostatkom svijeta.

“Mi smo jedina regija na svijetu kojoj je pošlo za rukom opskrbiti vlastito stanovništvo, ali i pravedno podijeliti vakcine s drugima”, zaključila je predsjednica Evropske komisije.

Ključni sastojci moraju biti nabavljeni u Uniji

Ugovorom EU-a s farmaceutskim kompanijama je utvrđeno da se proizvodnja vakcina odvija u EU i da se njeni ključni sastojci moraju nabaviti u Uniji.

Komisija navodi da je “dobra saradnja s preduzećima u okviru postojećih ugovora i mehanizama garancija za pravovremene isporuke”.

Novim ugovorom ojačat će se kapacitet EU za proizvodnju vakcina, čime će se omogućiti da se zadovolje potrebe na drugim svjetskim tržištima.

“Trebamo osigurati pristup prilagođenim vakcinama kojima ćemo se zaštititi od novih varijanti i omogućiti dovakcinisanje radi produženja imuniteta te zaštititi mlađe stanovništvo. Prvenstveno smo fokusirani na tehnologije koje su se pokazale uspješnima, kao što su vakcine mRNA, ali otvoreni smo i drugim mogućnostima”, izjavila je komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Izvor: Agencije