Nastavlja se suđenje Sarkozyju za ilegalno finansiranje kampanje

Tužitelji navode da je Sarkozyjeva konzervativna stranka potrošila gotovo dvostruko više od 22,5 miliona eura dozvoljenih unutar izbornog zakona na raskošne izborne skupove.

Bivši francuski predsjednik je u odvojenom slučaju već osuđen za korupciju (AFP)

Nastavlja se suđenje bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju u četvrtak za ilegalno financiranje neuspješne izborne kampanje 2012. godine, nakon što je prekinuto u martu zbog zaraze advokata korona virusom, prenosi Hina.

Suđenje baca novu sjenu na karijeru Sarkozyja koji je bio predsjednik od 2007. do 2012.

Bivši francuski predsjednik je u odvojenom slučaju već osuđen za korupciju. Podnio je žalbu na tu presudu od 1. marta.

Tužitelji navode da je Sarkozyjeva konzervativna stranka potrošila gotovo dvostruko više od 22,5 miliona eura dozvoljenih unutar izbornog zakona na raskošne izborne skupove, a zatim angažirala prijateljsku agenciju za odnose s javnošću kako bi prikrila te troškove.

Sarkozy je više puta odbacio krivnju

Tužitelji su u optužnici priznali da njihova istraga nije uspjela dokazati je li Sarkozy sve organizirao ili je bio uključen u spletke, ali kažu da je morao biti svjestan toga.

Sarkozy (66) više puta je odbacio krivnju i rekao da nije znao za postupak lažne naplate. Prijeti mu do godinu dana zatvora i kazna do 3750 eura ako mu se dokaže krivnja.

Jerome Lavrilleux, zamjenik voditelja Sarkozyjeve kampanje 2012. i jedan od 13 optuženih, priznao je da je nadzirao preusmjeravanje sredstava uplaćenih PR agenciji Bygmalion kako bi se prikrili troškovi. Rekao je da je djelovao samoinicijativno.

Sudi se i dvojici suosnivača Bygmaliona. Jedan od njih, Guy Alves, priznao je lažnu naplatu. Njihov advokat je 2014. godine rekao da je tvrtka djelovala pod političkim pritiskom.

Izvor: Agencije