Kina bijesna zbog američkog razarača u spornom moru

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država otposlala ratni brod kroz sporne vode Južnog kineskog mora, nedaleko od Paracelskih otoka.

Komanda Južne zone kineske vojske u četvrtak je objavila kako je brod USS Curtis Wilbur ušao u navedene vode bez dozvole (US Navy)

Kina je ljutito reagirala nakon što je mornarica Sjedinjenih Američkih Država otposlala ratni brod kroz sporne vode Južnog kineskog mora, nedaleko od Paracelskih otoka, u misiji „utvrđivanja“ navigacijskih prava i sloboda, kako su naveli, dok Kina odgovara da je to bilo nezakonito.

Komanda Južne zone kineske vojske u četvrtak je objavila kako je brod USS Curtis Wilbur ušao u navedene vode bez dozvole i kako su njeni brodovi i avioni pratili američko plovilo. Glasnogovornik Tian Junli je naveo kako je kineska vojska „istjerala“ USS Curtis Wilbur, opisavši SAD kao „istinski problematičnog“, prenio je javni servis CGTN.

Prijetnja slobodi plovidbe

Kina polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more po takozvanoj liniji devet crtica, a ta tvrdnja je odbačena kao neosnovana na međunarodnom sudu u Hagu. Tajvan, kao i obližnje države Vijetnam, Filipini, Brunej i Malezija također polažu prava na dijelove mora.

U saopćenju, američka Sedma flota navodi kako je USS Curtis Wilbur, razarač klase Arleigh Burke naoružan navodećim projektilima, plovio Južnim kineskim morem „u blizini“ Paracelskih otoka 20. maja, u operaciji potvrđivanja prava, sloboda i pravičnog korištenja mora kako je priznato po međunarodnom zakonu.

„Nezakonite i brišuće tvrdnje na Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi pomorske plovidbe, slobodama navigacije i preleta, slobodne trgovine i nespetanog prometa, kao i slobodama ekonomskih prilika državama koje izlaze na ovo more“, navodi se u saopćenju.

Polaganje prava

Južno kinesko more postalo je velika stavka sve gorih odnosa između SAD-a i Kine jer Washington odbacuje polaganje prava Pekinga na ovaj strateški pomorski put gdje je Kina ubrzala svoju izgradnju vještačkih otoka i širenja stjenovitih otočića kako bi napravila vojne baze.

Kina, Tajvan i Vijetnam polažu prava na Paracelske otoke, poznate kao Xisha u Kini i Hoang Sa u Vijetnamu. Lanac otoka se nalazi 400 kilometara istočno od Vijetnama i 350 kilometara južno od Kine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Ministri vanjskih poslova G7 u saopćenju nakon sastanka u Londonu ističu da je Kina odgovorna za kršenje ljudskih prava i za korištenje svog ekonomskog utjecaja za maltretiranje drugih.

Published On 06 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO