Katarska Vlada odobrila nacrt zakona za izbor Vijeća Šure

Nacrt zakona za djelimične izbore 45-članog vrhovnog savjetodavnog vijeća ističe pravila održavanja izbora.

Katarsko izborno tijelo može birati 30 članova Vijeća Šure, dok 15 preostalih imenuje emir Katara (Al Jazeera)
Katarsko izborno tijelo može birati 30 članova Vijeća Šure, dok 15 preostalih imenuje emir Katara (Al Jazeera)

Vlada Katara odobrila je nacrt zakona o izborima državnog Vijeća Šure koji su planirani za oktobar, objavila je Katarska novinska agencija QNA, prenosi Al Jazeera English. Nacrt zakona za djelimične izbore 45-članog vrhovnog savjetodavnog vijeća ističe pravila održavanja izbora. Još nije jasan tačan datum održavanja izbora, dodaje se.

Katarsko izborno tijelo može birati 30 članova Vijeća Šure, dok 15 preostalih imenuje emir Katara.

Načela javnog morala, vjere…

Prema nacrtu zakona, državni uposlenici se mogu nominirati za Vijeće i sačuvati svoja radna mjesta ukoliko budu izabrani. Nacrt zakona dalje ubrzava proces registracije glasača, uključujući i elektronsku registraciju, i postavlja ograničenje potrošnje pred izbore od dva miliona katarskih rijala po kandidatu. Njime će se nadgledati i porijeklo fondova kandidata.

Kandidati se obavezuju da izbjegavaju plemensku ili sektašku retoriku i moraju poštivati načela javnog morala, tradicije, vjere i društvenih vrijednosti društva. Vrijeđanje drugih kandidata ili poticanje na svađu na bilo koji način je zabranjeno u ovom nacrtu zakona.

Nacrt zakona također ima odredbe kojima se osigurava nepristranost javnih i privatnih medija u pokrivanju izbora i tretiranju svih kandidata.

Teške kazne

Zakonom se zabranjuje da se ministri, uposlenici sudstva, uposlenici svih vojnih agencija i članovi Centralnog općinskog vijeća kandidiraju na izborima.

Komitet, na čijem će čelu biti sudija izabran od strane Vrhovnog sudskog vijeća, bit će odgovoran za nadgledanje izbora i procesa brojanja glasova, kao i za objavu rezultata.

Nacrt zakona također ističe „teške kazne“ za prekršaje tokom izbora, kao što su strano uplitanje, kupovina glasova ili drugi prekršaji.

Nakon izbora se predviđa širenje ovlasti Vijeća Šure na mogućnost otpuštanja ministara, odobrenje državnog budžeta i predlaganje zakona.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO