Čelnik UN-a: Borbe na Bliskom istoku moraju stati

Antonio Guterres na današnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a pozvao Izrael i Palestince da odmah prekinu vatru.

Guterres: Ako postoji pakao na Zemlji, onda su to životi djece u Gazi (EPA)
Guterres: Ako postoji pakao na Zemlji, onda su to životi djece u Gazi (EPA)

Borbe na Bliskom istoku moraju odmah prestati, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres na današnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a, te pozvao Izrael i Palestince da odmah prekinu vatru.

„Proteklih deset dana smo svjedoci opasne i užasne eskalacije smrtonosnog nasilja na okupiranim palestinskim teritorijama, naročito u Gazi, te u Izraelu. Duboko sam šokiran neprestanim zračnim udarima i artiljerijskim paljbama koje izvode izraelske snage u Gazi“, istakao je Guterres na sastanku koji su sazvali Organizacija islamske saradnje i Arapska grupa.

„Užasnut“ izvještajima da je devet članova jedne porodice ubijeno u izbjegličkom kampu al-Shati, Guteeres je također istakao: „Ako postoji pakao na Zemlji, onda su to životi djece u Gazi“.

Ogromna šteta

Rekao je kako je jako zabrinut zbog razaranja ureda medija i ubijanja novinara u Gazi, dodavši kako novinari imaju da vrše svoje zadatke.

Prema podacima UN-a, bombardiranje je usmrtilo 208 Palestinaca, od čega 60 djece, te ranilo na hiljade drugih. Rakete koje Hamas ispaljuje ka Izraelu rezultirale su pogibijom 12 osoba, uključujući dvoje djece, te stotinama ranjenih.

Neprijateljstva su nanijela ogromnu štetu za ključnu infrastrukturu u Gazi, uključujući ceste, vodove električne struje, a sve je to dovelo do manjka vode, istakao je Guterres. Stotine domova su razorene, zračni udari su jako oštetili brojne bolnice koje su već bile prepune zbog pandemije korona virusa.

Više od 50.000 Palestinaca u Gazi je izbjeglo iz svojih domova i mnogi od njih traže sklonište u školama koje vodi UN-ova humanitarna agencija za palestinske izbjeglice UNRWA, a tamo je pristup vodi i hrani ograničen, dodao je čelnik UN-a.

Nastavio je govor kazavši kako humanitarnim agencijama mora biti dozvoljeno da vrše svoje misije i dodao kako Centralni fon za vanredne situacije i Humanitarni koordinator planiraju poslati 14 miliona dolara okupiranim palestinskim teritorijama.

„Pristup humanitarne pomoći je najvažniji. Napadi militantnih grupa na područja oko prelaza granica su neprihvatljivi“, potcrtao je on.

Kršenja pravila ratovanja

Guterres je pozvao Izrael da omogući nesmetan prolazak humanitarne pomoći (hrane, goriva i lijekova) u Gazu. Također je istakao zabrinutost zbog raketa ispaljenih iz Gaze koje su došle do Tel Aviva i njegovih predgrađa, kao i aerodroma Ben Gurion gdje su zabilježene civilne žrtve.

„Čak i ratovi imaju pravila. Civili moraju biti zaštićeni. Neselektivni napadi i napadi na civile i njihovu imovinu su kršenja pravila ratovanja.“

Pozvao je izraelske vlasti da poštuju zakone vođenja oružanih sukoba, uključujući proporcionalno korištenje sile, te zatražio od njih da imaju maksimalno suzdržavanje tokom vojnih operacija. Dalje je pozvao Hamas i druge oružane grupe da obustave neselektivno ispaljivanje raketa iz gusto naseljenih civilnih sredina na civilne centre u Izraelu, kazavši da je to direktno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Šef UN-a je izrazio duboku zabrinutost zbog nastavka sukoba izraelskih snaga i Palestinaca širom okupiranje Zapadne i okupiranog Istočnog Jerusalema, te pozvao Izrael da obustavi deložacije i rušenja na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Guterres je rekao kako radi sa Egiptom, Jordanom i Katarom kako bi ohrabrio sve strane da obustave nasilje, kao i to da je u kontaktu sa svim stranama sukoba, uključujući Hamas, kako bi se obustavilo nasilje.

Reuters podsjeća kako UN podržava dvodržavno rješenje spora na osnovu granica iz 1967., sa Jerusalemom kao glavnim gradom i Izraela i Palestine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO