Blinken i Lavrov: Unatoč razlikama, potrebni su dijalog i suradnja SAD-a i Rusije

Blinken i Lavrov sastali su se u srijedu navečer na marginama Arktičkog ministarskog samita na Islandu, a Blinken je novinarima izjavio da nije tajna da dvije zemlje imaju svoje razlike.

"Spremni smo razgovarati o svim pitanjima bez iznimke, no s uvjerenjem da će rasprava biti iskrena, s činjenicama na stolu, i naravno na temelju uzajamnog poštovanja", rekao je Lavrov (EPA)
"Spremni smo razgovarati o svim pitanjima bez iznimke, no s uvjerenjem da će rasprava biti iskrena, s činjenicama na stolu, i naravno na temelju uzajamnog poštovanja", rekao je Lavrov (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prilikom svog prvog susreta u srijedu navečer su naglasili da bi te dvije zemlje, iako između njih postoje značajne razlike, trebale sarađivati na nekim pitanjima, prenosi Hina.

Blinken i Lavrov sastali su se u srijedu navečer na marginama Arktičkog ministarskog samita na Islandu, a Blinken je novinarima izjavio da nije tajna da dvije zemlje imaju svoje razlike i da će Washington odgovoriti na agresivne postupke Rusije, no i da bi svijet bio sigurniji kada bi vođe SAD-a i Rusije sarađivali.

Lavrov je također apostrofirao “ozbiljne razlike” između dvije zemlje, ali i potrebu saradnje ​​”u područjima u kojima im se interesi sudaraju”. Stav Rusije prema Sjedinjenim Državama opisao je kao “vrlo jednostavan”.

“Spremni smo razgovarati o svim pitanjima bez iznimke, no s uvjerenjem da će rasprava biti iskrena, s činjenicama na stolu, i naravno na temelju uzajamnog poštovanja”, rekao je Lavrov.

Lavrov razgovor ocijenio konstruktivnim

Izjavio je i da je Rusija bila spremna riješiti pitanja koja su preostala od prethodne američke administracije, referirajući se na mandat predsjednika Donalda Trumpa, dok je Blinken rekao da bi dvije zemlje mogle surađivati na suzbijanju pandemije korona virusa, borbi protiv klimatskih promjena, po pitanju nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje, kao i sukoba u Afganistanu.

“Mislimo da je to dobro i za naš i za ruski narod, a zaista dobro i za svijet”, kazao je Blinken, apostrofirajući da je Biden priželjkivao “predvidljiv i stabilan odnos s Rusijom”.

Sastanak, koji je trajao oko sat i 45 minuta, dulje od očekivanih sat vremena, označio je prve razgovore na visokoj razini između administracije američkog predsjednika Joea Bidena i ruske strane.

Lavrov je, prema izvještavanju ruskih državnih medija, razgovor s Blinkenom ocijenio konstruktivnim te rekao da će njih dvojica pripremiti prijedloge za mogući sastanak američkog predsjednika Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Predstojeći samit u junu

Glasnogovornik državnog tajništva SAD-a Ned Price u službenom priopćenju o sastanku nije pak spomenuo mogućnost tog susreta.

Price je izvijestio da se Blinken na sastanku zauzeo za puštanje na slobodu američkih državljana Paula Whelana i Trevora Reeda, izrazio zabrinutost zbog raspoređivanja ruskih vojnih snaga u Ukrajini i blizu nje, kao i zbog zdravlja pritvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Inače, mediji su ranije upravo ovaj susret označavali kao priliku za dogovor oko mogućeg zajedničkog predsjedničkog samita u junu, a u pokušaju poboljšanja zategnutih odnosa između bivših hladnoratovskih neprijatelja.

Naime, odnosi između SAD-a u Rusije poljuljani su od marta kada je Biden rekao da predsjednika Putina smatra “ubicom”, što je Moskvu natjeralo da povuče američkog ambasadora u Moskvu, a on se još uvijek nije vratio.

Sankcije za osobe i tvrtke

Washington je tada uveo sankcije i protjerao ruske diplomate zbog “zloćudnih” aktivnosti koje je Moskva demantirala. Kasnije je američkoj ambasadi zabranjeno zapošljavanje lokalnog osoblja.

SAD je danas uveo sankcije za određene brodove i osobe koji sudjeluju u izgradnji 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi se ruski plin odvodio s Arktika do Njemačke, projektu kojem se Biden već ranije usprotivio.

No, u međuvremenu je američka administracija odlučila ukinuti sankcije protiv tvrtke koja stoji iza izgradnje plinovoda i njezinog izvršnog direktora Matthiasa Warniga, a u izvještaju u koji je Reuters dobio uvid to ukidanje se objasnilo kao američki nacionalni interes.

Lavrov nije odgovorio na pitanja novinara oko tih sankcija, dok je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov odvojeno izjavio da će odricanje od tih sankcija pomoći normalizaciji veza između Moskve i Washingtona.

Izvor: Agencije

Povezane

State department je saopštio da će Blinken, između ostalog, upozoriti Rusiju da ne smije više da se miješa u unutrašnja pitanja SAD-a, Ukrajine i drugih zemalja.

17 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO