Antarktik: Stvorena najveća santa leda na svijetu

Ploča leda veća je od španskog otoka Mallorca.

Ledena santa je duga 175 kilometara (EPA)
Ledena santa je duga 175 kilometara (EPA)

Gigantska ploča leda veća od španskog otoka Mallorca odlomila se od zamrznutog ruba Antarktike i skliznila u Vedelovo more te postala najveća santa leda na svijetu, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Novoformirana ledena santa, koju su naučnici označili kao A-76, uočena je na najnovijim satelitskim snimkama misije Copernicus Sentinel-1, priopćila je ESA na svojoj internetskoj stranici s fotografijom velike, duguljaste sante leda..

Ledena santa je duga 175 kilometara, široka je 25 kilometara i zauzima površinu od 4.320 kilometara kvadratnih, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Za usporedbu, Mallorca ima površinu od 3.540 kilometara kvadratnih, a američki Rhode Island još je manji, s kopnenom masom od 2.678 kilometara kvadratnih.

Nema veze sa klimatskim promjenama

A-76 se odlomio od antarktičke ledene ploče Ronne i upravo je postao najveća postojeća santa leda na planetu, premašivši dosadašnjeg rekordera, ledenu santu A-23A površine 3.380 kilometara kvadratnih. I ta ledena santa pluta u Vedelovom moru.

Prvi su A-76 uočili naučnici britanskog instituta za polarna istraživanja na Antarktici (BAS), a potom su otkriće nove sante leda potvrdili i naučnici u američkom vladinom operativnom centru USNIC.

Odlomljavanje tako goleme ledene mase je dio prirodnog ciklusa i za očekivati je da će se A-76 uskoro razdvojiti na dva ili tri dijela.

Ta pojava nije povezana s klimatskim promjenama, kazao je Ted Scambos, glaciolog sa Univerziteta Colorado u Boulderu.

Izvor: Agencije

Povezane

Korona virus se proširio na sve kontinente, nakon što je u čileanskoj istraživačkoj stanici na Južnom polu otkriveno 36 slučajeva.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO