Petero ubijenih na demonstracijama u Mijanmaru

Protesti su koordinirani s demonstracijama u mijanmarskim zajednicama širom svijeta.

'Protresite svijet glasom jedinstva naroda Mijanmara', saopćili su organizatori (EPA)

Mijanmarske sigurnosne snage otvorile su paljbu u nedjelju na jednim od najvećih protesta protiv vojne vladavine i ubile najmanje pet osoba, tri mjeseca nakon što je vojni puč odvukao zemlju u krizu.

Protesti su koordinirani s demonstracijama u mijanmarskim zajednicama širom svijeta kako bi se obilježila “globalna mijanmarska proljetna revolucija”, naveli su organizatori protesta.

“Protresite svijet glasom jedinstva naroda Mijanmara“, saopćili su organizatori, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Neobjašnjive eksplozije

Potoci demonstranata, neki predvođeni budističkim redovnicima, probijali su se kroz gradove, uključujući trgovačko središte Yangon i drugi grad po veličini Mandalay.

Dvije osobe ubijene su u središnjem Wetletu, objavio je Myanmar Now, dok su dvije osobe ubijene u mjestima u državi Shan, na sjeveroistoku, javili su lokalni mediji.

Još jedna osoba ubijena je u sjevernom Hpkanatu, javio je Kachin News Group.

Demonstracije su tek dio problema do kojih je došlo nakon svrgavanja izabrane vlade predvođene dobitnicom Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi 1. februara.

Ratovi s pobunjenicima etničkih manjina u udaljenim pograničnim regijama na sjeveru i istoku intenzivirali su se u posljednja tri mjeseca, a prema procjenama Ujedinjenih naroda, raseljeno je na desetke hiljada civila.

U nekim mjestima došlo je do sukoba civila i sigurnosnih snaga, dok su u centralnim područjima vojni i vladini objekti pogođeni raketama i nizom manjih, neobjašnjivih eksplozija.

Suu Kyi pritvorena od puča

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima objavilo je kako su sigurnosne snage ubile najmanje 759 demonstranata od puča.

Reuters nije mogao potvrditi taj podatak.

Vojska je rekla da je morala preuzeti vlast jer na njene pritužbe na izbornu prevaru u novembru, na kojoj je pobijedila stranka Suu Kyi, nije reagirala izborna komisija, koja je utvrdilo da su izbori bili pošteni.

Suu Kyi (75) pritvorena je od puča, zajedno s mnogim članovima njene stranke.

Izvor: Agencije

Povezane

Državna administracija mogla bi stati dok se prodemokratski pokret nastavlja, rekla je specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mijanmar.

Published On 01 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO