Iran: Razmjena zatvorenih sa SAD-om, Washington negira

Iranski državni mediji su citirali izvještaj bez potvrde o detaljima, a nije bilo potvrde ni od američkih vlasti.

Što se tiče dogovora s Velikom Britanijom, riječ je o Nazanin Zaghari-Ratcliffe (EPA)

Iran će osloboditi četvero Amerikanaca optuženih za špijunažu u zamjenu za četvero Iranaca zatvorenih u SAD-u i odmrzavanje sedam milijardi dolara iranskih sredstava, objavila je u nedjelju iranska državna televizija, ali su Sjedinjene Američke Države negirale te izvještaje, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Američki State Department negirao je navode o razmjeni zatvorenika s Iranom.

„Izvještaji da je postignut sporazum o razmjeni zatvorenika nisu istiniti“, rekao je Reutersu glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

„Kao što smo rekli, uvijek pokrećemo pitanje o zatvorenim ili nestalim Amerikancima u Iranu. Nećemo stati dok ih ne budemo mogli ujediniti s njihovim porodicama“.

Ron Klain, šef ureda Bijele kuće, također je negirao izvještaj.

„Nažalost, taj izvještaj nije tačan. Nema sporazuma o oslobađanju ta četiri Amerikanca“, rekao je Klain u emisiji CBS-a „Face the Nation“.

Iranska državna televizija također je prenijela izjavu jednog iranskog zvaničnika da će britansko-iranska državljanka Nazanin Zaghari-Ratcliffe biti oslobođena kad Velika Britanija otplati vojni dug Teheranu.

Britanski Foreign Office zasad nije komentirao.

Zamrznute milijarde

Ranije je objavljeno kako će Iran osloboditi četiri Amerikanca koji su optuženi za špijunažu, a zauzvrat traži oslobađanje četiri Iranca koji su zatočeni u SAD i oslobađanje zamrznutih sedam milijardi dolara u iranskom vlasništvu. Ovo je objavio u nedjelju libanski proiranski TV kanal Al Mayadeen, pozivajući se na neimenovane visoke iranske zvaničnike.

Iranski državni mediji su citirali izvještaj bez potvrde o detaljima, a nije bilo potvrde ni od američkih vlasti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters

Državna televizija je također citirala anonimnog iranskog zvaničnika, koji je rekao kako je predviđen dogovor prema kojem bi Velika Britanija morala platiti 400 miliona funti za oslobađanje Britanke iranskog porijekla, dodaje AP.

Iz Velike Britanije nisu potvrdili da postoji takav dogovor.

Identiteti zatvorenih u Iranu

Agencija AP dalje navodi kako Teheran u zatvoru drži, koliko se zna, četiri Amerikanca.

Među njima su Baquer i Siamak Namazi, borac za okoliš Morad Tahbaz te iransko-američki biznismen Emad Shargi.

Dodaje se kako iranska državna TV stanica nije imenovala koje Irance želi dobiti u razmjeni.

Što se tiče dogovora s Velikom Britanijom, riječ je o Nazanin Zaghari-Ratcliffe, koja je prošle sedmice osuđena na dodatnu godinu zatvora zbog “širenja propagande protiv sistema“ i učestvovala u protestima ispred iranske ambasade u Londonu 2009. godine.

Izvor: Agencije