Bugari ponovo na izbore u julu

Socijalisti su treća politička stranka, nakon GERB-a i ITN-a, koja je odbila predvoditi vladu ove evropske države.

Socijalisti su saopćili su kako će biti nemoguće imati funkcionalnu većinu u rascjepkanom Parlamentu (EPA)

Bugari će u julu ponovo na birališta, pošto su socijalisti postali treća politička stranka koja je odbila predvoditi vladu nakon prošlomjesečnih parlamentarnih izbora.

Socijalisti, koji su izgubili gotovo pola mjesta na izborima od 4. aprila, saopćili su kako će biti nemoguće imati funkcionalnu većinu u rascjepkanom Parlamentu i vratit će mandat čim im ga predsjednik Rumen Radev bude uručio 5. maja.

Radev će onda morati raspustiti Parlament, odrediti privremenu vladu i raspisati prijevremene izbore, najvjerovatnije za 11. juli, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najsiromašnija zemlja Evropske unije

Produžena politička nestabilnost mogla bi omesti najsiromašniju zemlju Evropske unije u nastojanju da pokrene posustalu ekonomiju pogođenu pandemijom korona virusa.

Odluka socijalista dolazi nakon što su partija GERB desnog centra, odlazećeg premijera Bojka Borisova, i nova stranka ITN, koju predvodi TV voditelj i pjevač Slavi Trifonov, odbile formirati vladu.

Izvor: Agencije

Povezane

Hiljade demonstranata tražilo je ostavku Vlade i premijera Bojka Borisova zbog korupcije tokom ljetnih protesta 2020. godine.

Published On 15 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO